Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

5 vragen aan…

22-05-2023 – Ruim 100 bestuursleden zitten zich namens VNO-NCW Midden in voor ondernemers in de regio. Wie zijn ze en wat drijft hen? In dit nieuwsbericht 5 vragen aan Bas Janssen, bestuurslid provincie Utrecht, en André Pluimers, bestuurslid Twente.

Bas Janssen

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Bas Janssen, getrouwd met Afke en heb een dochter van 9, Lieke, en een zoon van 5, Siem. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als manager business control voor IJsvogel Retail, van de merken PetsPlace en Boerenbond. Daarnaast ben ik lid van Jong Management en zit ik reeds 13 jaar in het parochiebestuur in Utrecht van de Roomskatholieke kerk. Naast deelname in het regiobestuur van VNO-NCW in Utrecht ben ik ook lid van de Klankbordgroep Levensbeschouwelijk Ondernemen van VNO-NCW. Tevens zit ik in de Stichting Utrechtse Klokkenvrienden, die de zomeravondconcerten van het carillion op de Dom en in Vleuten organiseren. Dit jaar organiseren we als kring Utrecht het Jong Management congres in Utrecht. En vanuit het UKV organiseren we het Wereld Beiaardcongres, waarbij 150 beiaardiers 8 dagen naar Utrecht komen.

Ik ben André Pluimers, algemeen directeur van Bolk Transport BV en lid van de Twenteboard namens Ondernemend Twente.

Wat zijn jouw drijfveren als ondernemer?
Bas Janssen:
Vanuit mijn Jong Management achtergrond is persoonlijke ontwikkeling een belangrijke drijfveer. Ontmoeting, verbreding, ondernemersverhalen horen hier bij. Voor mij is daarbij samenwerken een belangrijke motor. Als je hogerop wilt komen moet je op elkaars schouders staan, niet op elkaars tenen. Een sociale bijdrage leveren, o.a. door vrijwilligerswerk, vind ik dan ook belangrijk. Het biedt ook een belangrijke verbreding van het blikveld van je eigen werk.

André Pluimers

André Pluimers:
Continuïteit en stabiliteit realiseren voor onze medewerkers en op basis van ons vakmanschap en onze inzet iets moois doen voor onze klanten.


Wat is de grootste uitdaging voor de ondernemers in jouw regio?
Bas Janssen:
De belangrijkste uitdaging die er nu ligt is de ontwikkeling van de loon-prijs spiraal. Overigens denk ik niet dat dit specifiek een regioprobleem is. Door geopolitieke ontwikkelingen stijgen prijzen flink. Dit heeft een disruptieve invloed op de portemonnee en dat vertaalt zich door in de loonvraag. Daar moeten partijen dan ook in mee, maar kan ook weer de prijs beïnvloeden.
André Pluimers:
Goede randvoorwaarden behouden/realiseren om te ondernemen, dus voldoende instroom van talent, vestigingsruimte, bereikbaarheid en ondernemersklimaat. Dat is de basis die elke onderneming nodig heeft. In ons specifieke geval komt daar de energietransitie bij.

Hoe zie je jouw rol als bestuurder?
Bas Janssen:
Mijn rol is er met name op gericht om de band van Jong Management en VNO-NCW in de regio aan te halen. Voor VNO-NCW is Jong Management een interessante groep jongere manangers en ondernemers. Maar VNO-NCW is wel een andere bloedgroep, het doel van VNO-NCW is breder, zoals bijvoorbeeld de lobby. Daaarom moet we kijken naar wat ons bindt. De doelstelling van Jong Management, persoonlijke en zakelijke groei, komt (waarschijnlijk door een oud-JM-er ingebracht) ook terug in 1 van de pijlers van VNO-NCW. Dat zorgt voor een band, en die moeten we uitnutten.
André Pluimers:
Bijdragen aan een vruchtbare en effectieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Vooral door te zorgen voor voldoende bottom-up projecten met nauwe betrokkenheid van bedrijven en minder top-down projecten vanuit een ideaalbeeld.

Wat kun jij voor de leden betekenen?
Bas Janssen:
Onbekend maakt onbemind. Het lijkt me goed om events te vinden, zoals de ondernemersrally, waar persoonlijke en zakelijke groei de boventoon voeren. In dit soort events kunnen VNO-NCW en JM elkaar vinden en van elkaar leren.
André Pluimers:
Ik probeer de input vanuit het VNO-NCW netwerk mee te nemen in mijn werk voor de Twenteboard.

Bas Janssen, IJsvogel Retail, telefoon 06-22245285
André Pluimers, Bolk Transport BV, telefoon 0546-480480