Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

5 vragen aan…

04-04-2022 – Ruim 100 bestuursleden zetten zich voor VNO-NCW Midden in voor ondernemers in de regio. Wie zijn ze en wat drijft hen? In dit nieuwsbericht 5 vragen aan …. Niels Peters, bestuurslid Twente, en Ans Verhoef, bestuurslid Rivierenland.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Niels Peters, getrouwd met Louise en we hebben drie kinderen van 14, 11 en 10 jaar. In mijn vrije tijd ben ik vaak op mijn mountainbike te vinden in de bossen in de natuur in Twente. Ik ben directeur en eigenaar van Mekufa in Vroomshoop. Mekufa is een bedrijf waar we hoogspanningsisolatoren produceren voor diverse bedrijven die midden- en hoogspanningsschakelaars produceren en hoogspanningskabels. Het is een behoorlijk technisch bedrijf met producten die je niet dagelijks ziet, dus als mensen vragen wat wij maken zeg ik vaak, wij maken voornamelijk de grootste stopcontacten van Europa. Verder zit ik in het bestuur van de Industriekring IKVO in Vroomshoop en ben ik bestuurslid van VNO-NCW Twente, waar ik me inzet voor duurzaamheid.

Mijn naam is Ans Verhoef. Ik ben coöperatief directeur bij de Rabobank in Rivierenland en verantwoordelijk voor Bedrijven in Gelderland Zuid. Dit gebied is breder dan Rivierenland, hier horen bijvoorbeeld Arnhem en Nijmegen bij en Ede/Wageningen. Als directeur bij een coöperatieve bank is de maatschappelijke bijdrage die ik kan leveren een vanzelfsprekende en bestuurder van VNO-NCW Midden zijn hoort dat bij, daarnaast ook een mooie koppeling aan mijn drijfveren. 

Wat zijn jouw drijfveren als ondernemer?
Niels Peters:
Ik vind het belangrijk om zo slim mogelijk producten voor onze klanten te produceren waarbij het belangrijk is dat onze medewerkers met veel plezier en passie deze producten produceren. Ik werk nu bijna 15 jaar bij Mekufa en de betrokkenheid van alle medewerkers maakt het ondernemen erg prettig. Klantgericht en flexibiliteit zijn erg belangrijk voor ons en dat zie je dan ook terug bij vrijwel iedereen in onze organisatie.

Ans Verhoef

Ans Verhoef:
Mijn grootste drijfveer is verschil kunnen maken, toegevoegde waarde leveren. De wereld verandert, natuurlijk door de oorlog in de Oekraïne, maar vooral door de noodzaak van duurzaamheid. Duurzaam ondernemen is volgens mij een kans en een noodzaak. Als je niet op tijd verduurzaamt als ondernemer heb je straks geen business meer. Door bijvoorbeeld de financieringen die we als bank verstrekken kunnen ondernemers hun droom realiseren en bijdragen aan hun omgeving.
Daarnaast de ontwikkeling van mensen; ik vind het mooi om te zien dat medewerkers zich ontwikkelen, dat de collega die start als ‘jonkie’ net van school na verloop van tijd alle aspecten van het vak beheerst en dat ik daar dan een bijdrage aan heb mogen leveren.

Wat is de grootste uitdaging voor de ondernemers in jouw regio?
Niels Peters:
De grootste uitdaging van alle ondernemers in onze regio, maar ik denk dat dit voor een groot deel van Nederland wel geldt, is de uitdaging om mensen te vinden en te houden. Er is een groot tekort aan personeel. Ik vind het lastig om voor alle ondernemers in mijn regio te spreken, maar als ik me beperk tot de maakindustrie zijn de beschikbaarheid van grondstoffen een grote uitdaging. Levertijden zijn lang of onbekend en de prijzen stijgen erg hard. Dit is voor ondernemers erg lastig. Natuurlijk zijn de huidige energieprijzen ook erg hoog, wat voor de energie intensieve industrie natuurlijk ook nog een grote uitdaging is.
Ans Verhoef:
Het hebben van voldoende en goed personeel is volgens mij de grootste uitdaging. Het matchen van de gevraagde kwaliteiten en de aangeboden kwaliteiten is hierbij een issue. De huidige arbeidsmarkt is krap en dat betekent dat creativiteit gevraagd wordt van ondernemers. Daarnaast vind ik duurzaamheid nog onvoldoende op de agenda staan, ik zou graag zien dat het meer als kans wordt gezien in plaats van als een bedreiging.

Hoe zie je jouw rol als bestuurder?
Niels Peters:
Ik heb de portefeuille ‘Duurzaamheid’. Dit is een erg ruim begrip en duurzaamheid kun je van zeer veel verschillende kanten benaderen. Dat is mooi, maar maakt het soms ook erg lastig. Circulariteit, groene energie, zonnepanelen, gasloos en energiebesparing zijn maar een paar onderwerpen die hier allemaal binnen vallen. Ik probeer duurzaamheid te benaderen als een ondernemer die hiermee te maken krijgt. Wat komt er allemaal op ons af en hoe kunnen wij ons als ondernemers voorbereiden op diverse taken die wij er extra bij krijgen en misschien nog belangrijker, hoe kunnen wij ‘aan tafel’ komen bij de overheid om onze belangen aan te geven? Ondernemers willen graag vergroenen, maar dit moet gemeenschappelijk en goed doordacht gebeuren zonder dat onze concurrentiepositie hierdoor verslechterd.
Ans Verhoef:
Als net gestarte bestuurder zit deze voor mij op twee fronten. Enerzijds op de verbinding, als mensen gaan samenwerken ontstaan mooie dingen. Het tweede is heel concreet: ik zit namens VNO-NCW in RES Rivierenland, vanuit die rol wil ik graag een bijdrage leveren. RES staat voor regionale energietransitie, een samenwerking van gemeenten op het gebied van duurzame energie. Past natuurlijk ook bij mijn drijfveer. De netcongestie waar we in ons gebied tegenaan lopen is hier bijvoorbeeld onderwerp van gesprek.

Wat kun jij voor de leden betekenen?
Niels Peters:
Ik probeer zo goed mogelijk een beeld te krijgen wat er allemaal op ons (bedrijven) afkomt en waar mogelijk samen met meerdere VNO-NCW regio’s in gesprek te gaan met de gemeenten en provincie over diverse zaken op het gebied van duurzaamheid. Wat wordt er in de toekomst verwacht van ons ondernemers op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing of energie opwek? Maar ook vragen zoals kunnen wij onze bedrijven blijven uitbreiden en is hiervoor ook een grotere energieaansluiting voor aanwezig? Netcongestie is een vrij nieuw begrip en gaat dit onze bedrijfsvoering beïnvloeden? Ook bedrijven moeten van het gas af, maar hoe kunnen we dat aanpakken? Dit zijn nog maar een paar zaken die voor ons ondernemers belangrijk zijn en ik zal me inzetten om hier duidelijkheid in te krijgen.
Ans Verhoef:
Dat komt terug bij het antwoord op de vorige vraag, als het gaat over verbindingen, mensen samen brengen en als het gaat over energie transitie, kun je mij altijd bellen.