5 vragen aan…
9 juni 202209-06-2022 – Ruim 100 bestuursleden zetten zich voor VNO-NCW Midden in voor ondernemers in de regio. Wie zijn ze en wat drijft hen? In dit nieuwsbericht 5 vragen aan …. Jurgen van Aalst, bestuurslid Achterhoek, en Klaas Jan Boessenkool, bestuurslid regio Zwolle.
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jurgen van Aalst, 51 jaar oud, getrouwd met Annita en samen hebben we 2 dochters van 23 en 21 jaar. Voor mijn studie Bedrijfskunde aan de RUG heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan bij Kaak Nederland (tegenwoordig Royal Kaak) in Terborg. Aansluitend ben ik daar gaan werken en heb ik de afdeling HR opgezet. Na 17 jaar op de HR-stoel gezeten te hebben kreeg ik de kans om een nieuwe onderneming op te gaan zetten. Op 1 januari 2015 ben ik gestart met JAWS technisch intermediair. Samen met 15 enthousiaste en gedreven collega’s voorzien wij vanuit de vestigingen in Terborg en Enschede onze veelal technische opdrachtgevers van tijdelijk en vast personeel op alle niveaus in de organisatie.
Mijn naam is Klaas Jan Boessenkool, samenwonend met Bertina Bruins. In onze vrije tijd zijn wij actief watersporter. Ik ben directeur en eigenaar van OCB Bouw BV uit Ommen, een ontwikkelende aannemer met vastgoed in eigen beheer. Ons bedrijf vindt het leuk om bijzondere projecten op te pakken, waarbij wij daar waar nodig ook de samenwerking zoeken met collega-ontwikkelaars of aannemers. Ook het ontwikkelen van recreatie/wonen in combinatie met water is onze specialiteit geworden. Verder werken wij met veel opdrachtgevers, zowel zakelijk als particulier, al vele jaren als bouwteampartner samen. Bijzonder om te noemen is de ontwikkeling van een 3-tal zonneparken in de afgelopen jaren. Verder ben ik ruim 10 jaar voorzitter van de Ondernemers Vereniging Ommen(OVO) geweest.
Wat zijn jouw drijfveren als ondernemer?
Jurgen van Aalst:
Ik ben geboren en getogen in een middenstandsgezin. Als middenstander probeer je het altijd beter te doen dan je concurrent, moet je van alle markten thuis zijn, probeer je altijd de beste service te verlenen en sta je altijd klaar voor de klant. Je moet dus eigenlijk overal goed in zijn. Het geeft je echter ook een grote mate van zelfstandigheid en vrijheid. Heel anders dan wanneer je een manager bent in een groot bedrijf waar je vaak de specialist bent in een bepaald vakgebied. Hoewel ik het ontzettend naar mijn zin had als HR-manager, werd mijn verlangen naar het ondernemerschap steeds groter. In 2015 heb ik de stap naar ondernemer gezet en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het is een fantastische ervaring om aan de wieg te mogen staan van een nieuwe organisatie. JAWS is de afgelopen jaren erg succesvol en hard gegroeid. Dat succes is te danken aan mijn fantastische team. Ik ben ervan overtuigd dat je medewerkers uiteindelijk het verschil maken. Gedreven en betrokken werknemers moet je als ondernemer “verdienen”. Ik vind het een uitdaging om de juiste mensen bij elkaar te brengen die samen dat succesvolle team vormen, zowel voor mijn eigen organisatie alsook voor onze opdrachtgevers.
Klaas Jan Boessenkool:
Onder andere het ontwikkelen en realiseren van mooie woonlocaties, waar mensen gelukkig zijn in een fraaie groene of waterrijke omgeving. Maar ook het meedenken met vaste opdrachtgevers, om zijn of haar plannen vorm te geven zodat het werken en wonen voor de volgende decennia naar wens kan worden gerealiseerd. Wij doen dat als bedrijf met veel plezier sinds 1 januari 1963 met een vast team van medewerkers, waarbij wij ook oog hebben voor het opleiden van bouwvakkers via het RTC Bouw Hardenberg/Nieuwleusen en via het bijzonder onderwijs wat in Ommen is gevestigd. Want de jeugd heeft de toekomst!
Wat is de grootste uitdaging voor de ondernemers in jouw regio?
Jurgen van Aalst:
Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor iedere ondernemer een grote uitdaging om personeel aan te trekken. Meest recente cijfers laten zien dat juist voor de Achterhoek de uitdagingen op dat gebied het grootst zijn. Veel ondernemers denken nog steeds dat ze bovenaan de piramide staan. In de huidige arbeidsmarkt heeft echter de werknemer het voor het kiezen. Ondernemers die dat begrijpen en daarop inspelen hebben veelal minder problemen om nieuwe werknemers aan te trekken, te binden en te boeien.
Klaas Jan Boessenkool:
Op dit moment denk ik voor veel ondernemers het personeelstekort in relatie tot de oplopende inflatie en stijgende rente. Dit stelt ons als ondernemers voor nieuwe uitdagingen naar de toekomst. Waarbij de transitie van het landelijk gebied, de nog uit te werken stikstof regels en de forse woningbouwbehoefte in Regio Zwolle, als ondernemers in de bouwsector een enorme kans is.
Hoe zie je jouw rol als bestuurder?
Jurgen van Aalst:
Op dit moment is er veel geld beschikbaar voor de regionale arbeidsmarkt. Als bestuurder en lid van de thematafel Onderwijs en Arbeidsmarkt is het mijns inziens belangrijk dat we deze middelen inzetten om zoveel mogelijk mensen te laten participeren in het arbeidsproces. We moeten ons realiseren dat de tekorten op dit moment zich voordoen in alle sectoren en op alle niveaus. Er is niet 1 oplossing voor dit probleem! We moeten alles doen wat bijdraagt aan een oplossing van dit probleem. Zelf dan zijn het nog steeds druppels op een gloeiende plaat. Gelukkig bruist het in de Achterhoek van de initiatieven om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de tekorten. Samen met bestuurders vanuit onderwijs en overheid zijn we continu bezig om de voor de Achterhoek beschikbare middelen efficiënt en doelmatig in te zetten.
Klaas Jan Boessenkool:
Binnen het bestuur van VNO-NCW regio Zwolle, pak ik de zaken op rondom Ruimte, Werken en Wonen. Dit is een erg leuke portefeuille, met een grote opgave wat ook echt een kans is om Regio Zwolle goed vorm te geven. Goed samenwerken met verschillende overheden, waterschappen en vele belangenorganisaties maakt hiervan onderdeel uit, waarbij het belang van het bedrijfsleven niet uit het oog mag raken. Namens VNO-NCW heb ik zitting in het Breed Bestuurlijk Overleg “Ruimte voor de Vecht” en de Tafel “Leefomgeving” van Regio Zwolle.
Wat kun jij voor de leden betekenen?
Jurgen van Aalst:
Vanuit mijn functie bij JAWS zit ik midden in de arbeidsmarkt. Wij weten als geen ander welke behoeftes er spelen bij zowel werknemers alsook bij werkgevers. Ik zie dat er werkgevers/ leden zijn die succesvoller zijn in het aantrekken, binden en boeien van werknemers dan anderen. Deze ervaringen, noemt het “best practices”, wil ik graag met onze leden delen zodat we als regio Achterhoek interessant zijn en blijven voor huidige en toekomstige werknemers.
Klaas Jan Boessenkool:
Een luisterend oor en advies geven met name rondom samenwerking en verbinding op het ruimtelijk vlak.