Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

5 vragen aan…

12-11-2022 – Ruim 100 bestuursleden zetten zich namens VNO-NCW Midden in voor ondernemers in de regio. Wie zijn ze en wat drijft hen? In dit nieuwsbericht 5 vragen aan Renate Meulenkamp-Back, bestuurslid regio Zwolle en Rijn Platteel, voorzitter Stedendriehoek.

Renate Meulenkamp-Back

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Renate Meulenkamp Back. 48 lentes jong.  Ruim 16 jaar directielid bij ons familiebedrijf Machinefabriek Drabo Hardenberg te Hardenberg.  Financiën en HR vallen onder mijn portefeuille. Naast mijn werkzaamheden in ons familiebedrijf ben ik bestuurslid van VNO-NCW regio Zwolle, bestuurslid van het ondernemershuis voor het vechtdal, coach van het family next programma van de provincie Overijssel. Getrouwd met Edwin en heb een zoon van 18 en een dochter van 16. In mijn vrije tijd breng ik die het liefst door op de rug van mijn paard of op het zadel van mijn wielrennersfiets. In 2021 mocht ik meedoen aan de Tocht van Gewoon doen. 13 ondernemers en 1 wethouder uit Hardenberg, we hebben 1.200 km gefietst van Hardenberg naar de Alpe d’Huez. Samen hebben wij een fantastisch bedrag voor KWF op kunnen ophalen van maar liefst € 150.000.

Rijn Platteel. Jarenlang ondernemer geweest in het vastgoed. Bedrijf in 2018 verkocht. Een tijdje als interimmer aan het werk geweest. Dat is vaak leuk om te doen, maar ik mis de lange termijn. Per 3 oktober 2022 dan ook weer ‘gewoon’ ondernemer. Bedrijf opgezet in de duurzame stadslogistiek genaamd Palletbike. Palletbike bevoorraadt winkels en bedrijven in binnensteden per transportfiets. Daarnaast heb ik een aantal cliënten die ik adviseer rondom nieuwe bedrijfsconcepten, innovatie en -van oudsher- vastgoedvraagstukken. Tot slot bestuurder bij VNO-NCW Stedendriehoek (voorzitter), lid van de Economische Alliantie Apeldoorn, lid van de board van het Gelders Energieakkoord, chairman of the advisory board van Wittenborg University of Applied Sciences en voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting Duurzame Projecten Loenen.

Wat zijn jouw drijfveren als ondernemer?
Renate Meulenkamp-Back:
In 2019 zijn wij uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. Hier kwam alles samen wat wij/ik belangrijk vinden. Zorgen voor continuïteit van ons bedrijf. In goede verbinding staan met onze medewerkers, klanten en leveranciers, maar ook met overheid én onderwijs. Het allerbelangrijkste voor mij is zorgen dat onze medewerkers het goed hebben, daar hoort niet alleen een goede beloning bij,  maar ook een gevarieerd scholingsaanbod of een luisterend oor bieden. Juist die toegevoegde waarde vind ik belangrijk.
Daarnaast vind ik het belangrijk om aangehaakt te zijn bij nieuwe initiatieven, op dit moment is dat IQ boulevard in Hardenberg. Maar ook om veel in verbinding te staan met de jeugd door gastlessen te verzorgen op scholen om zo het mooie vak van verspaner te laten zien. En maatschappelijke betrokkenheid door mijn stem middels mijn bestuursfunctie bij VNO-NCW regio Zwolle te laten horen.

Rijn Platteel

Rijn Platteel:
De wereld beter achterlaten voor mijn kinderen door oplossingen voor alledaagse problemen te verzinnen en uitvoeren. Wat ik doe moet groen en sociaal zijn. En daar mag best een goedbelegde boterham aan verdiend worden.

Wat is de grootste uitdaging voor de ondernemers in jouw regio?
Renate Meulenkamp-Back:
Op dit moment zijn het de hoge kosten van grondstoffen, elektriciteit, gas versus het te kort aan goede vakkrachten.

Rijn Platteel:
Op dit moment een samenloop van een tekort aan goed geschoold personeel, de explosief stijgende energieprijzen, het tekort aan grondstoffen en inflatie in algemene zin.

Hoe zie je jouw rol als bestuurder?
Renate Meulenkamp-Back:
In ons bestuur van regio Zwolle horen wij gezamenlijk wat er speelt in de regio, maar ook landelijk. Hierop kunnen wij inspelen en de vertaling van onze leden doorgeven. Verbindingen leggen en zo regionale bedrijven ondersteunen of laten groeien, vanuit die rol wil ik graag een bijdrage leveren. Binnen ons bestuur pak ik de HR-vraagstukken op.  Goed samenwerken tussen ons en de verschillende overheden speelt daarbij een grote rol.

Rijn Platteel:
Dat is een hele brede vraag. Mijn rol zie ik als het ophalen van alles wat er speelt, het leggen van verbanden en het bijeenbrengen van (mogelijke) oplossingen over alle beleidsterreinen heen.

Wat kun jij voor de leden betekenen?
Renate Meulenkamp-Back:
Dat leden weten dat wij makkelijk verbindingen kunnen leggen. Laten wij elkaar helpen bij vraagstukken. Samen weten wij meer dan alleen. Maak dan gebruik van onze netwerken. Dát kan ik onze leden bieden. Een telefoontje kan het verschil al maken.

Rijn Platteel:
Feitelijk is het antwoord hetzelfde als op de vorige vraag. Maar ik denk ook graag mee over nieuwe businessmodellen, juist op snijvlak van circulariteit en verdienmodellen.

Renate Meulenkamp-Back, Machinefabriek Drabo Hardenberg BV, telefoon 0523-263939
Rijn Platteel, Forbium BV, telefoon 06-24635214