8RHK Verbindt Energie: op bezoek bij Energy Hub Ecofactorij

8RHK Verbindt Energie is een samenwerking van een aantal Achterhoekse partners waaronder VNO-NCW Achterhoek. 8RHK Verbindt Energie was 10 februari 2023 met een delegatie van ondernemers uit de Achterhoek en Stedendriehoek op bezoek bij Royal Reesink B.V. op de Smart Energy Hub Ecofactorij in Apeldoorn. Onderwerp was het monitoren en de ervaring van ondernemers binnen een Energy Hub.

Tim Verbruggen als één van de founders van de Ecofactorij nam ons in een hybride setting mee door de monitoring van de hub. Onomwonden legde hij de werkelijk gemeten netcongestie bloot. En die valt serieus mee wanneer je slimmer omgaat met de capaciteit die we nu al hebben. Netcongestie lijkt vooral wettelijk en vanuit oude systeemtheorieën in stand te worden gehouden.
Tips van Tim; – meten, meten, meten. En zorg daarnaast voor een dynamische belading van je netwerk. Dit kun je doen door apparaten die een ‘aan- uit’- cyclus kunnen hebben, zonder het productieproces ernstig te verstoren, te koppelen aan de momenten waarop je de max van je stroom aansluiting zit.
Leer waar de werkelijke verdien-momenten zitten in stroomverbruik. Bijvoorbeeld maximale opwek nastreven is niet zinvol als je meer kunt verdienen door bijvoorbeeld tijdelijk van de negatieve stroomprijs gebruik te maken. Dit kan door je omvormers uit te zetten en stroom te verbruiken bij negatieve stroomprijzen.

Bekijk hier de volledige bijdrage van Tim Verbruggen.

Na de break vertelde John Arts over zijn ervaringen binnen de Reesink groep. Enkele inzichten zijn;

  • Leer het verbruiksprofiel van je pand/ fabriek kennen
  • Zet in op besparing (led, isolatie etc..)
  • Meten, meten, meten…
  • Pas dynamische load balancing toe. John liet hiervan het effect in hun dagelijkse praktijk zien.
  • Weet hoe je je weerbaar op moet stellen tegenover netbeheerders die je aanklagen op overschrijding van je aansluit waarden. Terwijl je aantoonbaar 99,99 procent van de tijd ruim binnen de bandbreedtes zit.

Bekijk de beelden van deze excursie op Omroep Gelderland (v.a. 08.10 min) en Smart Grid Ecofactorij

Klik hier voor meer informatie over 8RHK Verbindt Energie