Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Achterhoek Monitor

Met trots presenteerde de Achterhoek Board op 16 december de eerste Achterhoek Monitor. Een overzicht van betrouwbare en feitelijke informatie over de economie en het leven in de Achterhoek. Deze eerste editie van de Achterhoek Monitor levert, op basis van vele indicatoren, het beeld op van een regio die beschikt over een groeiende economie, een aantrekkelijk woon- en leefgebied en een gelukkige en tevreden bevolking. De monitor laat ook zien waar de uitdagingen voor de Achterhoek liggen.

Waarom een Achterhoek Monitor?
De inzichten die de monitor geeft, helpen om de juiste keuzes te maken voor de toekomst. Keuzes over de strategie van onze bedrijven, keuzes over samenwerken aan innovaties. Keuzes over hoe we met elkaar de Achterhoek de beste leefomgeving voor iedereen willen maken. Als thematafels, Achterhoek Board en Achterhoek Raad hebben we hiervoor een stip op de horizon: de Achterhoek Visie 2030, gepubliceerd in 2019.  De ambities van de Achterhoek zijn groot: we willen de technologische innovatie versnellen; de opleiding van vakmensen moet optimaal aansluiten op de vraag van bedrijven en zorginstellingen en we willen de gezondste regio zijn. Dan is het belangrijk om te weten hoe d economie, de arbeidsmarkt en de samenleving zich ontwikkelen. De Achterhoek Monitor helpt daar enorm bij. Tijdens de presentatie op 16 december sprak onze voorzitter Koen Knufing namens de ondernemers en bestuurslid Hans v.d. Guchte nam deel in de stuurgroep van de Achterhoek Monitor.


Wat biedt de monitor?
De monitor geeft data en informatie als basis voor beleid: een zinvolle en bruikbare selectie van feiten en cijfers in een jaarlijkse publicatie en continu raadpleegbaar dashboard, voorzien van een duiding. Een team van onafhankelijke onderzoekers heeft de Achterhoek Monitor samengesteld, gecoördineerd door onderzoekbureau Moventem. Een groep deskundigen bewaakt de wetenschappelijke kwaliteit en onafhankelijkheid van de duiding. De Achterhoek Monitor is dus geen beleidsevaluatie en geeft geen beoordeling van projecten of programma’s.  Deze eerste editie geeft een goed beeld van de Achterhoek, maar laat ook zien voor welke onderwerpen we nog indicatoren moeten ontwikkelen en data verzamelen. Bijvoorbeeld op het gebied van circulaire economie. Er komen nog thematische monitors voor gezondheid en wonen die verdere verdieping geven en volgend jaar de tweede editie zullen verrijken. Het opwerpen van vragen naar meer informatie draagt bij aan het succes van een goede Achterhoek Monitor! Zie  https://www.achterhoekmonitor.nl/