Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

AI, IoT, Data Analytics: waar te beginnen?!

Digitale Werkplaats geeft mkb’ers digitale vleugels
De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk digitalisering voor bedrijven is. Dankzij digitale technologieën blijven veel ondernemingen gewoon functioneren en kunnen kantoormedewerkers vanuit huis hun werk blijven doen. Mkb-bedrijven in alle sectoren zullen de komende jaren steeds verder digitaliseren. Technologieën als Internet of Things (IoT), Kunstmatige Intelligentie (AI) en Data analytics krijgen een grotere invloed op de bedrijfsvoering. Veel ondernemers vragen zich nu af wat ze precies met deze technologieën kunnen, hoe ze dit in hun eigen processen kunnen toepassen en: waar te beginnen? De zogenoemde ‘Digitale Werkplaats’ biedt uitkomst. Volgens Chris Willemsen van Oost NL- een van de initiatiefnemers- is een Digitale Werkplaats ‘de ideale plek om een praktische start te maken met digitalisering’.  Ondernemers krijgen van studenten en professionals handvatten op maat om vervolgstappen te zetten op het gebied van digitalisering. Willemsen is ervan overtuigd: “De Digitale Werkplaats geeft organisaties digitale vleugels.”

Samenwerking onderwijs, overheid en bedrijfsleven
Kort gezegd is een digitale werkplaats een plek waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenwerken om mkb’ers te adviseren bij hun concrete digitaliseringsproject, via een heel praktisch proces met een breed pakket diensten. Iedere werkplaats heeft daarnaast zijn eigen specialisatie, medebepaald door de expertise van regionale partners. In Oost-Nederland zijn dit jaar twee Digitale Werkplaatsen geopend: een in Twente, met extra aandacht voor het domein ‘automatisering’, en een in de regio Arnhem-Nijmegen, met extra aandacht voor ‘data’. Het blijft niet bij twee werkplaatsen: ‘In de nabije toekomst zullen meer werkplaatsen van start gaan,” verwacht Willemsen.

Productiever en efficiënter werken
In januari 2020 klonk het startschot bij de Digitale Werkplaats Arnhem-Nijmegen: DWAN. Studenten van de hbo-opleiding IT en Mediadesign en Commerciële Economie (andere studierichtingen worden er bij betrokken, o.a. Logistiek) ondersteunen onder begeleiding van professionals mkb’ers bij vragen als: ‘Hoe leidt online ondernemen tot meer groei?’, en ‘Hoe vertaal ik mijn marketingaanpak in een goede online strategie?’ ‘Voor veel ondernemers in het mkb is het een grote stap om online kansen te herkennen en optimaal te benutten’, aldus projectmanager DWAN, Ben Cornelissen. ‘Door de toepassing van innovatieve, digitale technologieën kunnen bedrijven productiever en efficiënter werken. DWAN helpt daarbij, heel concreet en laagdrempelig’. DWAN bevindt zich in het Student Research Center, onderdeel van de HAN University of Applied Sciences, in Arnhem.

Werkplaatsen voor ‘het peloton’
In 2018 gaf het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan dat digitalisering bij ondernemers naar een hoger niveau moet om zo de productiviteit en winstgevendheid van mkbondernemingen te vergroten. Naar aanleiding daarvan heeft het projectteam DWAN het initiatief genomen een aantal Digitale Werkplaatsen op te starten, bedoeld voor – zoals het Ministerie het omschrijft – ‘niet de koplopers, maar het peloton’. Projectteamleden o.a. Oost NL, HAN, provincie Gelderland, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen, VNO-NCW, Rabobank, Radboud Universiteit,
ROC’s Nijmegen/RijnIJssel.

Bij vragen kunt u contact opnemen met: Tjerry Verhoeven, 06-53786919