Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Business4school Beroepenmarkt trekt veel Apeldoornse bedrijven

Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk te helpen met het maken van een keuze voor een vervolgstudie organiseerden de drie AVOO-scholen – het Gymnasium, Edison College en het KSG – in Apeldoorn voor de tweede keer de Business4school Beroepenmarkt op 23 en 24 januari voor leerlingen VMBO, MAVO, Up2havo, HAVO, VWO en Gymnasium. Voor het Apeldoornse bedrijfsleven bij uitstek de ideale mogelijkheid om jonge talenten te binden aan het bedrijf.

Beursvloer
Dit jaar werd de beroepenmarkt ingericht als een beursvleur. Bedrijven uit Apeldoorn gaven massaal gehoor aan de vraag van het onderwijs om de beursvloer te vullen. Met maar liefst veertig bedrijven werd het een interactief evenement, waarbij leerlingen in een ongedwongen sfeer konden ontdekken welk beroep zij leuk vinden, wat bij hen past en welke opleiding daarvoor nodig is.

Netwerken
Business4school is een initiatief van Stichting Apeldoorns Voortgezet Openbaar Onderwijs (AVOO) om de toekomstoriëntatie van de leerling positief te beïnvloeden. Het beoogde idee om een bedrijvennetwerk te creëren om de leerling te helpen geeft ook kansen aan het bedrijfsleven. Zij willen graag de medewerker van de toekomst leren kennen; nu al aan de slag om iets aan de te korten op de arbeidsmarkt te doen; het bedrijf promoten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het werkt ook andersom. Het is belangrijk dat de leerling weet welke bedrijven er in Apeldoorn zijn gevestigd en welke kansen dit kan bieden voor de toekomst. In een vroeg stadium netwerken in de eigen omgeving kan voor Apeldoorn ook zo maar eens belangrijk zijn. De hoog opgeleide leerling verhuist nu voor een studie naar de grote stad om vervolgens niet terug te keren.

Samenwerking
De beroepenmarkt is nu opgezet voor de AVOO scholen. De bedoeling is echter om dit initiatief uit te breiden naar een Apeldoorn brede activiteit. Daar het Edison College, Gymnasium en het KSG vanaf 1 januari 2019 ook deel uit maken van de Veluwse Onderwijsgroep staan de gesprekken voor een samenwerking in deze al op de rol. Ook ROC Aventus is geïnteresseerd en ziet mogelijkheden voor een samenwerking.

Vervolg
Het idee om een vervolg te geven aan deze beroepenmarkt in de vorm bijvoorbeeld een gastles, een bedrijfsbezoek, een meeloopdag, een workshop binnen het bedrijf, een stage of het doen van een onderzoek voor een bedrijf ligt, volgens initiatiefnemer Bob Fennebeumer, binnen de mogelijkheden. Het onderwijs en het bedrijfsleven hebben elkaar op dit vlak echter nog niet helemaal gevonden. Daar liggen veel meer kansen, aldus Fennebeumer. Om dit vorm te kunnen geven krijgen de scholen hulp van onder andere het Bedrijvencontactpunt van de Gemeente Apeldoorn, Ondernemen055, VNO-NCW Stedendriehoek, Stichting Present en het Apeldoorns Business Collectief.
Wil je ook meedenken? Stuur dan een mail naar Bob Fennebeumer, fen@avoo.nl