Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Cadeautje voor ondernemers op Dag van de ondernemer

18-11-2022 – Vrijdag 18 november: de landelijke Dag van de Ondernemer. Eén dag per jaar om de ondernemers in het ’t zonnetje te zetten. Vanuit VNO-NCW Midden grepen we deze dag aan voor een lokale actie. Op twee locaties in ons werkgebied, in Kampen en Arnhem, kregen ondernemers een cadeautje…een zogeheten P1-meter. Dit is een energieverbruiksmanager die aan een slimme meter is te koppelen.

De P1 meter laat de ondernemer real time zien wat hij verbruikt. Via een app krijgt de ondernemer een gedetailleerd inzicht in zijn stroomverbruik, gasverbruik en teruglevering als hij bijvoorbeeld zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Dit inzicht is nodig om de juiste keuzes te maken. Wat verbruiken machines bijvoorbeeld als ze stand-by staan, wat is het sluimerverbruik in het pand en wat kost de gevelreclame in de nachtelijke uren? Via de app kunnen dagen, weken en maanden eenvoudig met elkaar vergeleken worden. Door de tarieven van de energieleverancier toe te voegen, kunnen ook de uitgaves gevolgd worden. De ervaring leert: inzicht zorgt al snel voor 15% besparing. Dat is in deze tijd natuurlijk mooi meegenomen!

Christian Lorist, projectmanager bij VNO-NCW Midden: “Het kan bedrijven al snel 15 procent energiebesparing opleveren. We kunnen bij een deel van deze bedrijven zelfs faillissementen afwenden als we de energierekening op die manier kunnen verlagen”.

Bedrijvenpark RW50 Kampen
In Kampen werden de energieverbruiksmanagers uitgedeeld op bedrijvenpark RW50. Vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO), waarmee de provincie Overijssel initiatieven voor energietransitie in Overijssel stimuleert, is in Kampen deze actie mogelijk gemaakt. Voor bedrijventerreinen werkt de provincie hiervoor samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW-Midden. Parkmanager Gerdi de Vries: “De stijgende energiekosten raken uiteraard ook de ondernemers op bedrijvenpark RW50. Het is lastig om deze ondernemers te compenseren voor deze hoge kosten vanuit de gemeente of landelijke overheid. Op dit moment worden alleen energie intensieve bedrijven gecompenseerd. En die bedrijven zijn niet op ons bedrijvenpark gevestigd. Mooi dus dat we op deze manier iets kunnen doen voor onze ondernemers.” Voor bedrijventerreinen bieden de P1 meters ook collectieve kansen. De data die wordt verzameld meters kan ook gebruikt worden om een beeld van het gehele bedrijvenpark te krijgen.

Ondernemers Chris Simonse van Just Carpets en Wimfried van Kesteren van Renault Kampen Van Kesteren mochten eerder al proefdraaien met de P1 meters op RW50. Business improvement manager Linda Hofstra van Just Carpets: “Met de P1 meter kun je slimmere keuzes maken. Is het bijvoorbeeld slim om machines door te laten draaien in de pauze? Maar we kunnen het ook gebruiken wanneer we in de toekomst nieuwe machines aanschaffen.

Arnhem zet de knop om
In Arnhem kregen ondernemers Dirkzwager en Bakkerij Hilvers een slimme energieverbruiksmanager uit handen van wethouder Economie Nermina Kundić en Ilko Bosman, voorzitter VNO-NCW Arnhem-Nijmegen. Deze actie maakt deel uit van de campagne ‘Arnhem zet de knop om’ waarbij de gemeente Arnhem en alle Arnhemse ondernemersverenigingen in samenwerking met onderwijsinstellingen de komende tijd 500 energiemanagementsystemen van het Arnhemse bedrijf EARN-E installeren bij Arnhemse ondernemers. Zo kunnen zij meteen energie en dus kosten besparen.

“Voor ondernemers zijn het zware tijden. Na de coronacrisis, de stijgende prijzen en de arbeidsmarkttekorten bedreigt nu de energiecrisis ze in hun voortbestaan. Vooral bij bedrijven die veel energie gebruiken of waarvan de energierekening sterk gestegen is. Het omlaag brengen van het energieverbruik helpt om de kosten te beteugelen, nu meteen al, en ook op de lange termijn. Daarom startten we nu me deze actie”, vertelt wethouder Kundić.

Ilko Bosman: “We zijn er trots op dat we deze actie juist kunnen starten op de landelijke dag van de ondernemer. Dit initiatief is gestart vanuit de overtuiging dat we als ondernemers moeten samenwerken met onderwijs en overheid om te zorgen dat we maatregelen kunnen nemen die direct helpen, maar tegelijkertijd ook structureel zijn. Zo kunnen we ook bijdragen aan een gezonde toekomst voor bedrijven en instellingen.”

Interesse?

Na Kampen en Arnhem, volgde op 22 november 2022 ook nog een uitdeelactie in Hengelo. Op dit moment kunnen we nog niet iedereen bedienen.

Heb je als lid van VNO-NCW Midden interesse in een slimme energieverbruiksmanager of een lokale variant op ‘…zet de knop om’? Stuur dan een e-mail naar communicatie@vno-ncwmidden.nl