Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Capaciteitsproblemen elektriciteitsnetwerk: aansluiting niet meer automatisch

14-12-2021 – Het gebrek aan capaciteit van het elektriciteitsnetwerk op diverse plekken in ons werkgebied zorgt voor grote problemen bij bedrijven die willen uitbreiden of nieuw willen bouwen. Ook de teruglevering van elektriciteit van zonnepanelen op bedrijfsdaken levert problemen op. VNO-NCW Midden is in gesprek met de netbeheerders over het proactief inzetten van mogelijke oplossingen. Ons advies aan ondernemers: neem bij uitbreidingsplannen vroegtijdig contact op met je regionale netbeheerder.

Verschillende bedrijven in onze regio ervaren problemen. Zoals een ondernemer die een uitbreiding heeft gerealiseerd en niet open kan, omdat er onvoldoende ruimte op het net blijkt te zijn om hen aan te sluiten op het stroomnet. Liander geeft aan dat dit komt omdat de infrastructuur verouderd is. ‘Er moet geïnvesteerd worden in de capaciteit van het net om de gevraagde aansluiting te kunnen bieden’, aldus Frieke Ortmans, regiolead bij Leander.

Nieuw elektriciteitsstation
Ook de nieuwkomers op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk zitten in de problemen, want voor hen is er geen elektriciteit meer. En bestaande bedrijven die willen uitbreiden kunnen geen extra vermogen krijgen. Voor Lorentz en het aansluitende gebied bouwt Liander een nieuw elektriciteitsstation en moet het kabelnet worden uitgebreid. Voor dat station zoeken Liander en de gemeente nog een geschikte locatie. ‘En dan moet het nog gebouwd worden’, aldus Ortmans. ‘Dat kost wel een paar jaar.’ Het tekort aan technisch personeel helpt daar niet bij, zegt ze.

Microgrid en powerhub
Lili Doude, bestuurder van VNO-NCW Rivierenland en voorzitter van het programma Bedrijven, instellingen en industrie van het Gelders Energieakkoord benadrukt dat leden niet meteen de handdoek in de ring moeten gooien. Zo wordt er in Harderwijk en Apeldoorn gekeken naar de ontwikkeling van een microgrid, een miniversie van een stroomnet. De energie wordt dan vanaf een lokaal productiepunt rechtstreeks naar een groep gebruikers gebracht. En in Overbetuwe wordt gewerkt aan een zogeheten powerhub – een schakelbare 2 MW batterijtechnologie – die gebruikt wordt voor lokale energieopslag.

Vroegtijdig contact
‘Binnen het Gelders Energieakkoord willen we samen met provincie en de netbeheerder kijken hoe we een ‘fastlane’ kunnen opzetten voor bedrijven die tegen netcongestie aanlopen’, aldus Doude. ‘In zo’n fastlane kijken we bijvoorbeeld naar meer dan 10 bestaande oplossingen om in de tussentijd de uitbreiding of zonne-installatie te kunnen realiseren. Of bijvoorbeeld samen met het bevoegd gezag oplossingen in te zetten om de uitbreiding van onderstations zoveel mogelijk binnen de reeds vergunde ruimte te realiseren’. Doude waarschuwt dat ondernemers die een bouwvergunning krijgen, niet vanzelfsprekend ook een aansluiting op het net hebben. Ze adviseert leden van VNO-NCW Midden om bij uitbreidingsplannen zo snel mogelijk contact te leggen met de regionale netbeheerder.

Lili Doude: 'Let op ondernemers; een bouwvergunning is geen garantie voor een aansluiting op het net.'