Cybersecurity TIPS

Nederland digitaliseert. De ontwikkelingen binnen de digitalisering gaan razendsnel en zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met de impact van snelle technologische ontwikkelingen. Cybersecurity, ofwel het waarborgen van veiligheid in het gebruik van digitale technologieën, is daarom ook steeds belangrijker om bijvoorbeeld Datalekken, DDoS-aanvallen en ransomware te voorkomen. In dit nieuwsbericht regelmatig een nieuwe tip voor de beveiliging.

Train, oefen of doorloop eens een cyberscenario
Een incident of cybercrisis kan elke organisatie overkomen: beeldschermen op zwart, vertragingen doordat systemen niet zijn te gebruiken of een wachtwoord reset uit voorzorg. U kent waarschijnlijk nog meer voorbeelden. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer overkomt het ons? Bereid uw organisatie daarom voor op een cyberincident door met betrokkenen te trainen of te oefenen. Bij wie komt het incident binnen, wie betrekt de directie of neemt deel aan het crisisteam? En wie besluit om het systeem preventief stil te leggen? Of doorloop eens tijdens een lunch het (keten)scenario; op maandagochtend doen de systemen gek. Hoe reageren wij als organisatie? Voorbereid reageren helpt erger te voorkomen en veelal de impact te reduceren.
Niek van As, Senior crisis en resilience adviseur Aon (april 2022)

Wachtwoord, update en phishing
Cybercriminelen komen op drie manieren binnen. Via zwak wachtwoordgebruik, via kwetsbaarheden op je systemen of met behulp van phishing. Een twee-staps verificatie helpt bij het versterken van de sloten op je ‘digitale voordeur’. Update daarnaast je systeem, zoals laptop en telefoon, zodra er een update beschikbaar is. Bijvoorbeeld herkenbaar aan het rode icoontje bij je instellingen. En tenslotte herken een phishingmail. Drie stappen die hierbij helpen. Check de afzender. Klik nooit op linkjes of open bijlage als je het bericht niet verwacht of vertrouwt. Én wees op je hoede als er sprake is van urgentie in het bericht. Ieder mens voelt vaak de noodzaak om gelijk te acteren en daar maken cybercriminelen graag gebruik van.
Inge van der Beijl, Director Behaviour & Training Northwave (maart 2022)

Gebruik Tweestapsverificatatie
Tweestapsverificatie (2FA) zorgt ervoor dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord, nog iets nodig hebt om in te loggen. Een kwaadwillende kan dan, wanneer hij of zij je gebruikersnaam en wachtwoord achterhaalt, toch niet inloggen. Heel veel diensten bieden 2FA gratis aan, denk aan LinkedIn, Gmail en Microsoft. Het enige dat je nodig hebt is een gratis app op je telefoon. 2FA verlaagt de kans op ransomware met tientallen procenten.
Jan Martijn Broekhof – Guardian360 (februari 2022)