Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

De A50 slibt dicht: maatregelen noodzakelijk

Het wordt steeds drukker op de snelweg A50 tussen knooppunt Beekbergen en Zwolle. Als er niet snel iets gebeurt dan zal deze dichtslibben. Volgens de gemeenten in de Cleantech Regio en het bedrijfsleven moet de snelweg A50 hoger op de politieke agenda zodat maatregelen getroffen kunnen worden om dit te voorkomen.

VNO-NCW Stedendriehoek en BedrijvenKring Apeldoorn hebben samen met vertegenwoordigers van provincies, regio’s, ondernemers, gemeenten en Rijkswaterstaat de koppen bij elkaar gestoken voor slimme maatregelen om de toenemende filedruk op de A50 tegen te gaan. De A50 kampt nu al dagelijks met files. ’s Ochtends staat het tussen Heerde en Vaassen vast en tijdens de avondspits staat het verkeer stil tussen Apeldoorn en Apeldoorn-Noord. Daarnaast zal de snelweg steeds meer verkeer aantrekken blijkt uit de pre-verkenning die het Deventer adviesbureau Goudappel Coffeng heeft opgesteld. “De A50 is de belangrijkste Noord-Zuid verbinding in Oost Nederland. Hier stilstaan kost letterlijk miljoenen en is daarbij slecht voor het milieu”, zegt Rijn Platteel, voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek.

A50: levensader voor lokale economie

‘Apeldoorn heeft meer werkgelegenheid dan beroepsbevolking. Dat betekent dat er dagelijks enkele duizenden mensen op de A50 in de file staan’, aldus Marc van Gerrevink bestuurder BedrijvenKring Apeldoorn. Apeldoorn heeft een gunstig vestigingsklimaat omdat het op de kruising van twee belangrijke snelwegen ligt. ‘De A50 is dan ook een belangrijke levensader voor de lokale economie. Als die dichtslibt komt de werkgelegenheid en productiviteit in deze regio in serieus gevaar’.

Niet persé meer asfalt

‘We zijn op zoek naar oplossingen binnen de bestaande mogelijkheden omdat we uit ervaring weten dat er een jarenlange lobby nodig is, vergelijkbaar met onze lobby voor de verbreding van de A1, om de A50 als knelpunt in beeld krijgen bij het Rijk’, aldus Rijn Platteel voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek. De werkgeversorganisatie denkt dat het permanent openstellen van de spitsstrook tussen Arnhem en Apeldoorn een slimme maatregel is. Een soortgelijke spitsstrook zou ook kunnen werken tussen Apeldoorn en Zwolle.

A50 een plek om bij stil te staan

In de Cleantech Regio werken de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers en onderwijs samen aan een duurzame economie en samenleving. Samen zetten we het belang van de A50 als cruciale verbinding tussen stedelijke regio’s op de kaart daarom is de campagne ‘A50, een plek om bij stil te staan’ gelanceerd. De Cleantech Regio zoekt vernieuwende ideeën en mogelijke oplossingen voor een blijvend toegankelijke verbinding. Naast de caravantour langs de snelweg wordt er via Facebook een campagne gelanceerd om zo veel mogelijk reacties op te halen. Wil je zelf ook meepraten? Dat kan ook online via www.eenplekombijstiltestaan.nl. Deze campagne richt zich op de A50 van Zwolle tot Arnhem.