Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: Cynthia Hasenbos

‘Deze plek vraagt gewoon om een duurzame aanpak’

Gasten de rust en de natuur laten beleven. Dat is de opzet van Herma en Martin Overweg van Natuurkampeerterrein De Klashorst in Diffelen. Logisch dat je op zo’n natuurkampeerterrein ook alles doet om duurzaam bezig te zijn. Van zonnepanelen en groene daken tot afvalscheiding, het planten van inheemse beplanting en het verruigen van grasstroken. “We werken al veel langer zo. De plek vraagt er gewoon om”, zegt Martin.

Vlak na de oorlog meldde een bezoekster zich bij de boerderij van Martins opa. Ze was in de oorlog voor voedsel naar de keuterboer gekomen, en wilde er graag kamperen. Haar vraag was het startschot van de camping. Aanvankelijk nog heel klein, nu met 60 riante plekken middenin het groen. Toen Herma en Martin in 2000 op de drempel stonden het bedrijf over te nemen, namen ze hun eigen vakanties in Scandinavië als uitgangspunt: rust en ruimte voor de gast, en een gemoedelijke sfeer.

De camping is sinds 2016 een erkend natuurkampeerterrein. Dat betekent onder andere geen seizoengasten en een autovrij kampeerterrein. “Hier kun je rust ervaren en de natuur beleven. We delen ons mooie plekje met anderen. We beschouwen het niet als werk, maar als een manier van leven. We genieten met de gasten mee”, zegt Herma.

Natuurliefhebbers
Martin komt uit een familie van natuurliefhebbers. Hij is zelf dol op bush-crafting: mensen weer leren wat de natuur te bieden heeft. Daarvoor biedt hij als echte expert vanaf het kampeerterrein activiteiten aan, en dat slaat aan. “Mensen vinden het heel interessant. Sommigen weten echt weinig van de natuur, die denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt. Ik speelde als kind altijd in het bos en neem de kinderen ook weer mee naar buiten. Fikkie stoken, stokjes snijden, en al doende steken ze van alles op.”

Logisch dat Herma en Martin kiezen voor een duurzame aanpak. Zonnepanelen en een luchtwarmtepomp verwarmen het nieuwe sanitairgebouw, waarin waterbesparende douches en wc’s zijn gemaakt. Maar De Klashorst kiest over de hele lijn voor de groene manier van werken. ’s Nachts is het op het terrein aardedonker, zodat de natuur zo min mogelijk wordt verstoord. Het paar plantte veel bomen en struiken aan met vruchten en noten.

Ruige stroken
De grasvelden worden niet zoals vroeger helemaal als biljartlakens gemaaid, maar er blijven ruige stroken staan waarin insecten en vogels zich kunnen verschuilen. Martin: “Daardoor heb je ook niet zo vaak lawaai van de maaier, in een halve dag is alles klaar. In de toekomst willen we elektrisch maaien.” Een hectare grond werd bestemd om oude natuur terug te brengen, in overleg met Staatsbosbeheer. En langs het water van de Rheezer Waterleiding werden natuurlijke oevers gemaakt en de loop van het water verbreed. Campinggasten genieten van de vele vogels en sommigen meldden zelfs dat ze een das zagen scharrelen.

Samenwerken
Wie echt het gevoel wil hebben middenin de natuur te verblijven, kan slapen in een Skyte, een trekkershut met veel glas en een weids uitzicht. Daarvan wordt nog een tweede gebouwd. De Klashorst werkt veel samen met Staatsbosbeheer, Das & Vecht en Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. Herma adviseert anderen die duurzaam willen ondernemen om ‘een stip op de horizon te houden’. “Dan houd je helder waar je naar toe wilt, ook als het tegenzit. Geef je aandacht aan wat wél lukt, dan roep je positieve energie op. En werk samen, creëer een netwerk waarin je elkaar kunt stimuleren en inspireren.”

Ook zo geïnspireerd geraakt door deze groene ondernemer? Neem eens een kijkje op www.natuurvoorelkaar.nl. Daar vindt u nog veel meer inspiratie en tips voor uw eigen onderneming. Zoals regelingen en initiatieven omtrent groen en natuur, waar u zich bij kunt aansluiten. Of download er de vouwkaarten vol voorbeelden, slimme aandachtspunten en concrete aanknopingspunten. Zo kunt u ook online ontdekken wat groen voor u kan opleveren. Zie wat jij kan doen, ga voor groen!

Foto: Cynthia Hasenbos