Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Energiebesparing

Informatieplicht Energiebesparing

Sinds 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas-(equivalent) verbruiken. Je moest vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen gerapporteerd hebben in het eLoket van RVO. Heb je nog niet aan de Informatieplicht voldaan? Ga er direct mee aan de slag, de Omgevingsdiensten gaan steeds meer over tot handhaving.

Investeringen terugverdienen

De bedoeling van de Informatieplicht is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. De stelregel is dat die maatregelen zich binnen vijf jaar moeten terugverdienen. Je investeert dan dus op een kostenneutrale manier in een meer duurzame en zuinige bedrijfsvoering.

 

Informatieplicht Energiebesparing

Stappenplan

 1. Doe de check
  Als eerste is het van belang om na te gaan of jouw bedrijf een energiebesparings- en informatieplicht heeft. RVO heeft een stappen plan ontwikkeld waarmee je dit eenvoudig kunt checken. Stappenplan RVO
 2. Bepaal erkende maatregelenlijst (EML)
  Om het gemakkelijker te maken is voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld. Valt jouw bedrijf binnen een van deze EML’s dan ben je automatisch verplicht om te voldoen aan de informatieplicht.  Overzicht EML
 3. Vraag eHerkenning aan
  Vraag eHerkenning aan. Doe dit tijdig, het duurt circa 5 werkdagen voordat deze geregeld is.
 4. Rapporteer in het eLoket
  Log in op het eLoket van RVO en rapporteer de erkende maatregelen die je hebt genomen. Heb je andere energiebesparende maatregelen genomen? Ook die kun je hier invoeren.

Voor meer hulp kun je gebruikmaken van energiescans, informatiebijeenkomsten in de regio bijwonen of je aansluiten bij energiebesparingsprojecten. Kijk hieronder verder voor meer informatie.

Stappenplan

Aan de slag!

Wil jij aan de slag of verder gaan met het nemen van energiebesparende maatregelen? Dan is het Milieubeheer Programma een handig online hulpmiddel. Hiermee kun je precies zien welke maatregelen jij kunt nemen om energie en kosten te besparen en aan welke verplichtingen je mogelijk moet voldoen. VNO-NCW Midden is aangesloten bij het Milieu Programma, waardoor je een aantrekkelijke korting kunt krijgen! Vraag ernaar bij het verenigingskantoor.

Energiescans en initiatieven in de regio

Om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik en de registratie bij het e-loket makkelijker te doorlopen is het handig om alvast een energiescan uit te voeren of je aan te sluiten bij initiatieven in de regio. Dat levert vaak extra financieel voordeel op (subsidie).

Bekijk hier de kaart met initiatieven waarbij VNO-NCW Midden betrokken is.

Bijvoorbeeld:

Uiteraard zijn er meer scans in omloop, bijvoorbeeld de EnergieFitScan van Essent en de energiescan van Ecomatters.

Als ondernemer in Overijssel kun je je ook aansluiten bij Overijssel Bespaart. Dit initiatief helpt je met verschillende punten rondom energiebesparing en de informatieplicht.

Vragen?

Heeft u vragen? Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u een bijeenkomst organiseren neem dan contact met ons op! Dit kan door en mail te sturen naar het team VNO-NCW Midden met als onderwerp ‘Informatieplicht Energiebesparing’.

Wanneer gaat de Informatieplicht Energiebesparing in? Hoe vraag u een eHerkenning aan? En wat gebeurt er dan met uw gegevens? Op de FAQ-pagina van de WATT-website vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Op de website staan ook ervaringen van andere ondernemers en het laatste nieuws .

Vorig jaar is er ook een webinar over het onderwerp plaatsgevonden. Deze kun u hier terugkijken. Mocht u naar aanleiding van deze video vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.