Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

GEANNULEERD/1e rondetafel Circulaire Maakindustrie

24 september 2020 | 15.00 - 18.30 uur | Terborg
DEZE BIJEENKOMST IS GEANNULEERD

BOOST en CIRCLES nodigen ondernemers in de maakindustrie uit voor de eerste rondetafel ‘Circulaire Maakindustrie’ op donderdag 24 september vanaf 15.00 uur bij K3D (Varsseveldseweg 20a) in Terborg. Een middag vol met kansen voor ondernemers in de maakindustrie, om concrete stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering of kennis met elkaar te delen.

Achtergrond
De transitie naar een (meer) circulaire economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de milieufootprint en het grondstofgebruik van onze economie. In een Circulaire Maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled, maar na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. Producten die zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker relevant blijven. En als het niet meer anders kan, bruikbare en waardevolle metalen zo zuiver mogelijk terugwinnen.

Doel van de rondetafel Circulaire Maakindustrie
De rondetafel Circulaire Maakindustrie is er voor bedrijven in de maakindustrie in Gelderland en Overijssel die werk willen maken van circulair produceren. Met 6 kansen voor jouw onderneming:
1. Klanten willen circulair
2. Inspiratie voor innovatie
3. Versterken van ketensamenwerking
4. Minder grondstofrisico’s
5. Kostenbesparing
6. Voorlopen op regelgeving

Waarom komen?
De circulaire economie biedt jouw bedrijf kansen om zich te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met nieuwe businessmodellen, nieuwe ontwerpen en vaak ook nieuwe samenwerkingen. Circulair doe je voor de toekomst van jouw bedrijf en van onze kinderen. Circulair zorgt voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Het is dé nieuwe manier van werken, dus doe mee!

Programma
15.00u Ontvangst
15.15u Welkomstwoord door Martin Ruiter (directeur QING Groep) namens CIRCLES en Arjan Ester (directeur Aebi Schmidt) namens BOOST
15.20u De rondetafel Circulaire Maakindustrie – wat kun je verwachten door Christian Lorist (CIRCLES) en Robin Burghard (BOOST)
15.25u Project in de schijnwerpers: 3D-Print-Platform
Een verstandig gebruik van materialen begint vanzelfsprekend bij het ontwerpproces. 3D-Printing biedt radicaal andere mogelijkheden om componenten en producten te ontwerpen, waarbij centraal staat dat een aanzienlijke reductie van materiaalgebruik het gevolg kan zijn, onder gelijkblijvende constructieve en functionele eigenschappen. Waar 3D-printen in kunststoffen al geruime tijd zijn intrede heeft gedaan, is ook het metaalprinten in toenemende mate een industrieel proces aan het worden. K3D neemt u mee in het 3D-printproces, wat het 3D-printen voor Kaak Groep heeft betekend en hoe K3D andere bedrijven de mogelijkheid biedt om de techniek te ontdekken en implementeren. We starten met een rondleiding bij de 3D-printer, waarna we je meer vertellen over de demonstratieregeling die we vanuit de rondetafel willen starten.
16.30u Rondetafels – kennis delen, kennis gebruiken en projecten starten

  • Tafel 1: Ketensamenwerking organiseren – hoe doe je dat?
  • Tafel 2: Hoe en wat van circulaire materiaalpaspoorten in de maakindustrie – Jeannette Levels; Toelichting op de functie van transparante circulaire data voor producenten en inkopers, welke minimale informatie heb je nodig om een circulaire keuze te maken als inkoper of opdrachtgever en kan de keten die ook leveren?
    Vooruitlopend op komende Europese Regelgeving heeft het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie zelf het initiatief genomen om een leidraad te ontwikkelen.
  • Tafel 3: Circulaire Businessmodellen door BOOST
  • Tafel 4: Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie; toelichting op een interdisciplinaire aanpak voor bedrijven die goede circulaire ideeën en commitment hebben om tot een verdiepingsslag te komen
  • Tafel 5: Circulaire industrie wat betekent circulariteit voor die specifieke industrie (nader invulling volgt)
  • Tafel 6: Als je circulair wilt worden of wilt besparen moet je eerst weten waar je iets weggooit. Hoe breng je dat in kaart?

17.15u Wrap up: inventarisatie vervolgstappen en thema’s voor de volgende ronde tafelbijeenkomst.
17.30u Netwerken onder het genot van een drankje en hapje.