Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Unicode

GEANNULEERD / Bestuurlijk bouwen aan de regio Utrecht – Samen aan zet!

10 februari 2022 | 16.30 - 18.00 uur | online

Deze bijeenkomst is helaas geannuleerd.

 

De nijpende situatie op de woningmarkt en een chronisch gebrek aan bouwlocaties voor woningen en bedrijven. Knellende regels en voorschriften. Toenemende filedruk en afnemende mobiliteit. Slecht onderhouden infrastructurele voorzieningen. Problemen met kooldioxide en stikstof. En niet te vergeten thema’s als de energietransitie, klimaatadaptatie, verduurzaming en circulariteit.

Het lijken op het eerste gezicht stuk voor stuk opgaven die vooral op nationaal niveau de politiek-bestuurlijke agenda bepalen. Maar dat is een misverstand. Want ook en misschien wel met name op lokaal en regionaal niveau moeten zij stuk voor stuk invulling en uitvoering krijgen. Liefst zo snel mogelijk. Want voordat we het weten zijn we alweer vier jaar verder.

Verkiezingen. Maar dan?
Na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022, is een nieuwe lichting politici en bestuurders aan zet. Hoe ga je als lokaal openbaar bestuurder de uitdagingen aan waar we met elkaar voor staan? Wat wordt de ideale mix van rood, groen en blauw? Hoe creëren we het ideale woon, werk, leef- én ondernemersklimaat, terwijl we de natuur en milieukwaliteit maximaal laten meeprofiteren? En wat is de rol van de bouwsector daarin? Zijn zij onze hoop in bange dagen? Kun jij bij hen terecht voor raad en daad of moet je na elk overleg opnieuw je vingers tellen?

Koninklijke Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, VNO-NCW provincie Utrecht en de VNG Utrecht bieden je een uitgelezen kans om daarover met elkaar het gesprek aan te gaan. Op donderdag 10 februari 2022, dus ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen, krijg je in een online bijeenkomst uitgebreid de gelegenheid om met collega bestuurders en bouwbedrijven uit de Utrechtse regio standpunten en argumenten uit te wisselen. Wij geven je alle ruimte om kennis te nemen van, maar zeker ook begrip te kweken voor elkaars posities.

Perspectief
De bijeenkomst is in twee blokken gedeeld. In het eerste blok wordt de bouw vanuit bestuurlijk perspectief bezien door de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen en wethouders Klaas Verschuure van Utrecht en Hans Adriani van Nieuwegein. Blok twee biedt ruimte voor het oordeel over het bestuur vanuit bouwend perspectief. Dat gebeurt aan de hand van pitches, verzorgd door Yolanda van Rijswijk, adjunct directeur van Dura Vermeer Renovatie Midden West, tevens Bouwvrouw van het Jaar 2020, Onno Dwars, CEO Development Ballast Nedam en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

In beide blokken krijgen deelnemers volop de gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan. Doel is immers om samen niet alleen de meest urgente problemen in kaart te brengen maar tegelijkertijd ook te proberen de juiste bestuurlijke keuzes te identificeren. Want we hebben elkaar in deze ingewikkelde tijden gewoon keihard nodig.

Programma (sprekers nog onder voorbehoud)

16.30 – 16.35 uur: Welkom

  • Door dagvoorzitter, Elisabeth van den Hoogen

16.35 – 17.00 uur: Blok 1 – De bouw vanuit bestuurlijk perspectief

Interviews met:

  • Klaas Verschuure, wethouder van Utrecht, over de komende verkiezingen en de daaropvolgende collegeonderhandelingen en de onderwerpen die daarbij vanuit regionaal economisch perspectief de aandacht vragen.
  • Huib van Essen, gedeputeerde provincie Utrecht, over het belang van bestuurlijke samenwerking, mede in het licht van het Utrechts Aanbod en het programma Sterk Utrechts Bestuur.
  • Hans Adriani, wethouder van Nieuwegein en voorzitter van de landelijke Taskforce Wonen en Zorg en lid van de VNG commissie Ruimte, over het belang van de bouwopgave vanuit de optiek van wonen en zorg.

17.00 – 17.55 uur: Blok 2 – Het bestuur vanuit bouwperspectief

  • Pitches en discussie met bouwers en bestuurders

Met bijdragen van:

  • Yolanda van Rijswijk, adjunct directeur van Dura Vermeer Renovatie Midden West
  • Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development
  • Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland

17.55 – 18.00 uur: Afsluiting

  • Door Elisabeth van den Hoogen.

Deelname
Je kunt gratis deelnemen aan deze digitale bijeenkomst. Wel dien je je vooraf aan te melden, om voor de bijeenkomst de link naar het online platform te kunnen ontvangen. Aanmelden kan tot 1 februari 2022. Via onderstaande button kom je op de website van de VNG Utrecht, waar je het inschrijfformulier onderaan de pagina vindt.


De link voor het inloggen ontvang je uiterlijk een dag voor aanvang van de bijeenkomst.