Hans de Boer: ‘aanjagen investeringen essentieel’
28 augustus 2020Coronaregelingen voor ondernemers vanaf 1 oktober 2020
28-8-2020 – VNO-NCW is blij dat er een degelijk derde noodpakket ligt dat ondernemers duidelijkheid geeft voor de komende maanden. Het kabinet gaat ook massaal inzetten op het aanjagen van investeringen, zowel publiek als privaat. Een belangrijke wens van ondernemers, omdat de bulk van de investeringen uit de markt moet komen en de investeringen op peil gehouden moeten worden voor banen, bedrijvigheid en de verduurzaming van Nederland.
Voorzitter Hans de Boer is blij dat sociale partners en kabinet eendrachtig en daadkrachtig hebben samengewerkt. ‘Voor ons is het aanjagen van investeringen, het verlengen van de noodmaatregelen en een massale inzet op het begeleiden van mensen naar nieuw werk en zaken als (om)scholing essentieel.’
Voor dit laatste komt meer dan 1 miljard euro beschikbaar, wat volgens De Boer belangrijk is om mensen het vertrouwen te geven dat ‘we alles doen om iedereen aan het werk te houden in deze crisis.’ Ook is gepleit om de bestaande maatregelen als de NOW, TOZO, TVL en belastinguitstel langer door te zetten en te verbeteren. De Boer: ‘Dit zit allemaal goed in dit nieuwe pakket. Met de nieuwe instrumenten als het Equity-fonds, de nieuwe Investeringskorting (Baangerelateerde Investeringskorting) en het nieuwe Groeifonds die op Prinsjesdag officieel bekend worden, kunnen we ons als Nederland echt uit de crisis investeren. De Nederlandse regering geeft hier in Europa de toon aan hoe dit kan.
Hierna meer over
- NOW
- TOZO
- TVL
- Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
- Belastingmaatregelen (uitstel aanvragen voor 1 oktober!)
Wat verandert er per 1 oktober aan de NOW
De looncompensatieregeling NOW wordt verlengd tot 1 juli 2021. Voor de periode van 1 oktober tot 1 januari blijft de toegangsdrempel staan op minimaal 20 procent omzetverlies, daarna wordt dit verhoogd naar 30 procent.
Daling percentage dat wordt vergoed
Bij volledig omzetverlies wordt vanaf 1 oktober 80 procent van de loonkosten vergoed, vanaf 1 januari daalt dit naar 70 procent en vanaf 1 april naar 60 procent. De 10 procent daling vanaf 1 oktober (de vergoeding is nu nog 90 procent) gaat naar een pot voor scholing en van-werk-naar-werk trajecten voor werknemers. Het maximaal te vergoeden loon per werknemer blijft tot 1 april maximaal twee maal het dagloon, wat neerkomt op 9.538 euro per maand. Na 1 april gaat dit naar maximaal één keer het dagloon.
Strafkorting bij ontslag gaat eraf
Ook komt er meer flexibiliteit voor werkgevers om hun bedrijf te reorganiseren. De strafkorting in de NOW bij ontslag van twintig of meer werknemers verdwijnt. Bij daling van de loonsom, bijvoorbeeld door natuurlijk verloop in het personeelsbestand, door ontslag of door een vrijwillig loonoffer van werknemers, worden voorschotten niet gekort als de loonsom met maximaal 10 procent lager uitkomt, waardoor de subsidie in dat geval iets hoger uitvalt. Het vrijstellingspercentage voor de loonsom loopt op naar 15 procent vanaf 1 januari tot 20 procent vanaf 1 april.
Voor de verlenging wordt in totaal 5,4 miljard euro uitgetrokken, 2,2 miljard in 2020 en 3,2 miljard in 2021.
Alle voorwaarden & aanpassingen NOW.
Tozo (inkomensondersteuning zelfstandigen)
Deze regeling wordt ook negen maanden verlengd, tot en met 30 juni 2021, en kent een toets op beschikbare geldmiddelen. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.
Alle voorwaarden & aanpassingen Tozo.
TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)
De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.
Alle voorwaarden & aanpassingen TVL.
Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
Alle voorwaarden & aanpassingen: BMKB, GO-C en KKC.
Belastingmaatregelen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ondernemers moeten echter niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen en krijgen met twee jaar ruim de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd.
Meer informatie over belastinguitstel voor ondernemers.
Vragen
Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op hoewerktnederland.nl.
- Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank.
- De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en
- ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente.
- Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO.
- Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.