Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Europacafé: in korte tijd wijzer over Europese kansen en subsidies

‘Ondernemers realiseren zich niet genoeg wat de kansen zijn van ‘Europa’. Met die woorden trapt gedeputeerde Eddy van Hijum van provincie Overijssel het eerste Europacafé af. Hij roept ondernemers op gebruik te maken van de fondsen die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor investeringen in digitalisering of vergroening. “De EU bepaalt een groot deel van de regels, maar zorgt ook voor financiering, zodat het bedrijfsleven en kennisinstellingen nieuwe ontwerpen of producten kunnen testen, of studenten kunnen aantrekken voor onderzoek. Het is aan de partijen in de regio’s om gebruik te maken van de fondsen. Hiér brengen we ontwikkelingen op gang en pakken we samenwerkingen op. Er is bovendien veel hulp beschikbaar voor ondernemers die de weg in Europese subsidies nog niet weten te vinden. Provincie Overijssel heeft bijvoorbeeld een Expertisecentrum, dat bedrijven helpt de juiste Europese subsidies te vinden.

Onderzoek Saxion Field Lab

Siep Littooij, Liaison Partnering & Innovation, Saxion Hogescholen, illustreert met een voorbeeld uit de auto-industrie hoe regelgeving en financiering vanuit Brussel werkt. Voorbeeld: in 2030 moet 50% van een auto bestaan uit gerecycled plastic. Dat is in Europees verband afgesproken. Saxion onderzoekt nu, samen met 5 Europese partners, nieuwe materialen voor het bedrijfsleven, die hun producten doorontwikkelen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Dat onderzoek gebeurt in Field Labs en wordt medegefinancierd door Europees geld (Interreg / project Rightweight).

Waterstofhub

Ander voorbeeld: project Growh, de decentrale hub voor waterstof (REACT-EU-subsidie), waar het bedrijf MTSA aan deelneemt. Owner & CEO Loek van Veggel van dit technologiebedrijf geeft een inkijkje in zijn bedrijf (specialist in waterstof, het ontwerpen en bouwen van pilot plants, machines) en in het Growh-consortium, dat uit 15 regionale partners bestaat. “De consortiumvorming verliep natuurlijk, op basis van kennis en netwerk. Iedere partner neemt een deel van de keten voor zijn rekening.” MTSA ontwerpt en bouwt de electrolyser voor de waterstofhub, die op het terrein van de Gasfabriek Deventer in gebruik wordt genomen en straks via warmtepompen de gebouwen verwarmt. De pilot loopt, de volgende stap is opschalen en uitrollen over andere regio’s.

 

Workshops en ondersteuning

Antwoorden op vragen van deelnemers en korte toelichtingen zijn er van Karolien de Bruine, EU Liaison Oost NL op de strategie en de 5 thema’s van Th!ink East Netherlands, Gerko Slotman, provincie Overijssel, op het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), dat de innovatiekracht in de regio versterkt en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. EFRO-Oost is de subsidiebeheerder en ondersteunt mkb’ers bij hun subsidieaanvraag. En Christa Pieffers, Oost Nl,  vertelt over dienstverlening en ondersteuning van het Enterprise Europe Network.

De ruim dertig deelnemers doen vervolgens meer kennis op tijdens een van de workshops Matchmaking of Europese subsidieaanvraag.

Informatie | Organisatie Contactgegevens Meer
Expertisecentrum provincie Overijssel Marcia Brouwer Website
Saxion Siep Littooij Rightweight
Growh oa consortiumpartner MTSA Website
EFRO Oost Gerko Slotman Website
Interreg Jacques van Steenbergen Website
Enterprise Europe Network Christa Pieffers Website
Think East Netherlands Karolien de Bruine Website
Oost NL info@oost.nl.nl Website
VNO-NCW Midden Christian Lorist Website

De organisatie van het Europacafé is in handen van Oost NL, provincie Gelderland, provincie Overijssel en VNO-NCW Midden, vanuit het samenwerkingsplatform Th!ink East Netherland (24 partners totaal).