Kennis als kapitaal
12 maart 2020Het aantal verhalen over China neemt in tijden van deze handelsoorlog snel toe. Europa verliest het op innovatiekracht. De innovatiekracht die het wel bezit wordt gewoonweg afgeperst. Een buitenlands bedrijf mag toetreden tot de Chinese markt als er een Chinese partner is en de kennis overdragen wordt. Vervolgens is de kennis opeens verspreid over een aantal andere Chinese aanbieders. Weg voordeel. Weg voorsprong. Weg kennis!
Nederland heeft zich jarenlang koopman en dominee getoond. China heeft daar precies even lang maling aan gehad. Wij kunnen heel lang eisen dat China verandert en zich aanpast aan onze eisen maar dat is oprecht naïef. China heeft een model gevonden wat voor haar economie uitstekend werkt. Haar vorm van ‘geleide democratie’ maakt dat China nog steeds één van de snelst groeiende economieën ter wereld is. De innovatiekracht is enorm, arbeid nog steeds spotgoedkoop en wat zij niet zelf bezit koopt zij op de wereldmarkt. De wereld is ook een flink stukje groter dan Europa. Grondstoffen haal je uit Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Het belang van harde dollars is voor veel landen groter dan ethische problemen als mensenrechten of milieu. China is voor hen nu nog gewoon een vriend, ook als die vriendschap uit noodzaak is geboren.
China dendert dus gewoon door in haar ontwikkeling. Over een jaar of 15 is China het financiële hart van de wereld; waarom zou zij zich aanpassen? In dit geval moet Europa zich aanpassen aan het veranderend speelveld. Als China zich niet aan onze regels houdt, maar haar eigen regels creëert is dat haar goed recht. Of wij het daar nu mee eens zijn of niet. Die regels hebben wij in het Westen verzonnen en daar maken zij nu handig gebruik van. Het betekent wel dat het dan ons goed recht is om het spel op gelijke wijze te spelen.
Doen wij niets dan wint China het hoe dan ook. De innovatie verdwijnt, ons kenniskapitaal en wij houden nog wat beperkte productie over. En wij zijn het schoonste continent ter wereld, geheel gericht op toerisme. Wij hebben een rijke cultuur die toeristen graag zien. Als wij niet het spel van de Chinezen gaan spelen is Europa straks niets ander dan een attractiepark van rijke Chinezen. Het Europese bedrijfsleven smeedt daarom een plan van aanpak voor concurrent China. Meer lezen? Klik dan hier.
Rijn Platteel
Voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek