Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

“Kennisdeling brengt je als ondernemer verder”

Zeven jaar innovatie en groei in de wereld van Cobots, dat is het verhaal van Olmia Robotics. Jan Willem Addink, commercieel directeur, is vanaf het prille begin bij dit innovatieve bedrijf betrokken. Hij was de allereerste werknemer van algemeen directeur en oprichter Peter van Olm. “Mijn werkplek was toen de zolderkamer van Peter. Maar al snel daarna konden we op zoek naar een andere locatie, waar we met 5 medewerkers zaten.” Het was het begin van een reis van de zolderkamer naar nu een gevestigde organisatie in een bedrijfspand in Tiel met 15 toegewijde medewerkers.

Olmia Robotics maakt Cobots, wat staat voor collaboratieve robots. Deze robots zijn ontworpen om samen te werken met mensen, in tegenstelling tot de traditionele robots die volledig geautomatiseerd zelfstandig het werk verrichten. Addink legt uit: “Alles wat de mens met één hand kan doen, kan de Cobot ook, waarbij deze dan circa 90% van het werk doet.” Met 60 tot 100 systemen per jaar heeft Olmia Robotics niet alleen een stevige positie op de Nederlandse markt, met onder meer KLM als klant. Ook internationaal krijgt het steeds meer opdrachten; van België tot Zweden, Zwitserland en Ierland.

Vooral zaaien, zaaien, zaaien

In 7 jaar tijd is Olmia Robotics een gevestigde naam in deze relatief nieuwe en ook snelgroeiende markt. “Dat ging natuurlijk niet van de een op andere dag”, vertelt Addink. “Veel mensen kenden het product niet. Dat betekende vooral zaaien, zaaien, zaaien. Daarbij hebben we flink ingezet op marketing en dat doen we nog steeds. We leggen de focus veel meer op de algehele uitstraling van onze Cobots en niet op de technologie.” Maar Olmia Robotics gaat nog een stap verder. Sinds enkele jaren organiseert het bedrijf met succes de Nationale Cobotdag. Ontstaan vanuit de marketinggedachte dat heel veel mensen niet weten wat een Cobot doet. “Deze dag hebben we heel brutaal gelanceerd. Op de derde woensdag in november openen we graag onze deuren om belangstellenden een kijkje te geven in de wereld van Cobots en hun toepassingen.”

“Cobot biedt toegevoegde waarde voor arbeidsmarktkrapte of verhogen productie.”

Partner en geen leverancier

Een Cobot verkopen is geen gemakkelijke opgave. Addink erkent dat het een langdurig proces is om mensen bewust te maken van de voordelen van Cobots. Het vraagt om uitleg over de inzet van een Cobot. Mensen realiseren zich vaak niet dat een Cobot een toegevoegde waarde biedt voor bijvoorbeeld de arbeidsmarktkrapte of het verhogen van de productie, want hij kan 24 uur doordraaien. De Cobot biedt letterlijk een extra arm, is flexibeler en in staat om complexere taken uit te voeren, zoals tot 2.40 meter hoog stapelen en tot 25 kilo tillen.” Om dat meer onder de aandacht te brengen organiseert Olmia Robotics demo’s op locatie. Hier wordt niet alleen het product getoond, maar ook kunnen medewerkers vragen stellen. Samen met de klant wordt dan kritisch gekeken naar wat nodig is in het productieproces. “Wij leveren maatwerk en vinden het belangrijk om mee te denken met de klant over de implementatie van het juiste systeem. Onze toegevoegde waarde is dat wij partner zijn van onze klanten en dus niet alleen de leverancier.”

Inspiratie opdoen

In een wereld waar technologie snel evolueert, is het belangrijk dat ondernemers zichzelf blijven uitdagen. Dat geldt ook voor Olmia Robotics. Addink: “Zelfontwikkeling en training zijn essentieel. Dat geldt voor ons als directie, maar ook voor onze medewerkers. Die zijn door hun specifieke kennis, ervaring en enthousiasme heel gewild in de markt. Dat vraagt van ons de nodige aandacht.” Om deze talenten aan zich te binden, zorgt Olmia Robotics voor een positieve bedrijfscultuur met uitdagende projecten, trainingen, gestructureerd werk én de vrijdagmiddagborrel aan de bar in hun pand. Addink is ervan overtuigd dat kennisdeling je als medewerker en als ondernemer verder brengt. “Dat is voor Olmia Robotics ook de meerwaarde van het lidmaatschap bij VNO-NCW Midden. Wij geloven erin dat we samen verder komen door het uitbreiden van ons netwerk en het delen van kennis. Vanuit de startup-fase groeien we geleidelijk steeds meer en onze ervaring is dat we inspiratie krijgen van de ondernemers in verschillende branches. Zo versterken we nog meer onze eigen positie in de markt.”

Blijven uitdagen

In slechts zeven jaar heeft Olmia Robotics zichzelf goed op de kaart gezet. Met een blijvende focus op marketing, innovatie, samenwerking en klantgerichte benadering lijkt de toekomst van Olmia Robotics veelbelovend. “We zijn natuurlijk heel trots als we zien wat we in ons 7-jarig bestaan hebben opgebouwd. En we blijven onszelf ook de komende jaren uitdagen om bewijskracht te leveren, zeker richting grote multinationals. Dan zetten we Olmia Robotics nog meer op de kaart”, besluit Addink vastberaden.


INSPIRERENDE ONDERNEMERS

Ondernemers die onderling kennis delen, elkaar inspireren en daarmee een impuls geven aan hun zakelijke en persoonlijke groei. Dát is het krachtige netwerk van VNO-NCW Midden met ondernemers uit verschillende sectoren. De werkgeversorganisatie is trots op al haar leden en deelt daarom graag hun inspirerende verhalen. Zoals het verhaal van Jan Willem Addink, commercieel directeur bij Olmia Robotics.