Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

De e-deelfiets is een slimme en schone oplossing voor korte, zakelijke ritten in de stad.

Maak de fietser in je los! Proef met elektrische deelfietsen in Arnhem

Van 1 april t/m 30 juni loopt in Arnhem een proef met elektrische deelfietsen bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Medewerkers en studenten kunnen gratis e-deelfietsen gebruiken voor ritjes tussen IPKW en de HAN, naar andere locaties in Arnhem of voor woon-werkverkeer. De inzet van e-deelfietsen is ook bedoeld om autoforenzen te bewegen over te stappen naar openbaar vervoer, met de e-deelfiets als ‘last mile’-oplossing .

Slimme en schone mobiliteit
Onder het motto ‘Maak de fietser in je los’ worden medewerkers en studenten gestimuleerd om naar werk of studie te fietsen en de e-deelfiets te gebruiken voor korte ritten. In totaal zijn er 20 fietsen beschikbaar. In- en uitchecken kan alleen bij de Amber-stallingen die voorzien zijn van laadpunten. Roeland van der Zee, wethouder mobiliteit gemeente Arnhem: “Als deze proef met e-deelfietsen aanslaat, gaan we dit systeem breder inzetten. Een gesloten deelfietssysteem is bij uitstek geschikt voor bedrijventerreinen. Met de e-deelfiets kun je veel korte, zakelijke ritten in de stad vervangen. En het is een slimme oplossing voor schone mobiliteit. Zo houden we samen de stad leefbaar en bereikbaar.” De inzet van elektrische deelfietsen kan een positief effect hebben op het stimuleren van fietsgebruik voor woon-werkverkeer en het verminderen van het aantal autoritten naar en tussen de locaties van IPKW en de HAN.

Meer vitaliteit en minder file
Met behulp van de Amber-app kunnen studenten en medewerkers van de HAN en IPKW-bedrijven een fiets reserveren. Deze app registreert onder meer hoe vaak de fietsen gebruikt worden, de lengte van de ritten, waarvoor en wanneer ze gebruikt worden. Na afloop van de proef analyseren HAN-studenten de gegevens om inzicht te krijgen in het gebruik en de behoefte aan e-deelfietsen. Bernard de Graaf, bestuurslid VNO-NCW midden is enthousiast over deze proef: “Wij vinden het belangrijk dat medewerkers gezond en fit blijven. Daarom stimuleren wij automobilisten om te fietsen van huis naar werk of naar een afspraak. Voor ritten tot 20 kilometer is de e-bike een prima alternatief voor de auto.” Gezond en duurzaam reizen zorgt voor vitalere medewerkers, minder file, minder parkeerstress en een beter milieu. Allemaal argumenten die passen bij modern en duurzaam leven én ondernemen.

Gezamenlijk initiatief
Om een stap te kunnen zetten naar een schonere en beter bereikbare regio hebben IPKW en de HAN, in samenwerking met e-bike to go en Amber, het e-deelfietsproject opgezet. Het project wordt mogelijk gemaakt door VNO-NCW Midden binnen het programma Slim & Schoon Onderweg.