Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Modernisering pensioenstelsel kan eindelijk van start

Na veel rekenwerk en overleg zijn de afspraken uit het vorig jaar gesloten pensioenakkoord op hoofdlijnen uitgewerkt. Zaterdag stemde ook de FNV in met de plannen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de noodzakelijke modernisering van het pensioenstelsel nu eindelijk kan starten. ‘Dit is goed nieuws voor jong én oud en van zzp’er tot mkb’er. Het stelsel wordt moderner, persoonlijker en met stabiele premies voor ondernemers,’ aldus de ondernemingsorganisaties.

Noodzakelijk onderhoud aan pensioenstelsel
Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ‘Eindelijk plegen we na bijna 50 jaar groot noodzakelijk onderhoud. Hiermee kan het pensioenstelsel weer decennia mee.’ De Boer wijst erop dat de meeste mensen bij een vijfdaagse werkweek inmiddels anderhalve dag in de week werken voor hun AOW en pensioen. ‘Het verschil tussen de kosten die ondernemers maken voor hun werknemers en het inkomen dat zij ontvangen is steeds verder toegenomen.’

Inzichtelijker
Dat verstoorde meer en meer de relatie tussen werknemer en werkgever en was niet meer houdbaar, aldus De Boer. ‘Het pensioen wordt straks inzichtelijker, persoonlijker en we krijgen leeftijdsonafhankelijke premies: een eerlijker systeem voor jongeren. Daarnaast wordt nu, midden in de crisis, minder snel gekort. Dat geeft rust om het nieuwe systeem in de startblokken te zetten,’ aldus de VNO-NCW voorzitter.

Extra geld voor mkb en stabiele premies
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Dit pakket zorgt voor het mkb in de eerste plaats voor stabiele en voorspelbare pensioenpremies. Dat is winst. Voor het mkb en werknemers met zwaar werk hebben we daarnaast extra afspraken kunnen maken. Zo is op ons aandringen 200 miljoen extra vrij gemaakt ten opzichte van de eerdere plannen. Dit is voor duurzame inzetbaarheid en vervroegde uittreding, vooral in het mkb. Verder ben ik blij met de stappen die we zetten voor zelfstandige ondernemers. Zij kunnen nu ook makkelijker toetreden tot het pensioenstelsel. Dat werd hoog tijd en past simpelweg bij een moderne arbeidsmarkt.’

Nieuwe pensioenstelsel op hoofdlijnen
Enkele hoofdlijnen van de afspraken:

  • De nieuwe wet moet in 2022 ingaan en alle pensioenregelingen moeten voor 2026 zijn omgezet naar moderne premieregelingen (DC) met een vlakke leeftijdsonafhankelijke premie. Het pensioen wordt daarbij persoonlijker en gaat meer meebewegen met de economie.
  • Verzekeraars en sommige andere pensioenuitvoerders voerden al premieregelingen (DC) uit voor veel ondernemingen en hun werknemers. Bij deze regelingen zou een overstap ineens naar leeftijdsonafhankelijke premies tot fors hogere premies en/of lagere pensioenresultaten kunnen leiden. Om dit te voorkomen kunnen huidige werknemers in de bestaande (DC) regelingen blijven en verandert er voor hen niks qua premieopbouw. Nieuwe werknemers komen al wel onder de nieuwe regeling te vallen met de nieuwe leeftijdsonafhankelijke premies. Zo gaat de transitie geleidelijk en is het werkbaar voor iedereen.
  • Onderdeel van de afspraken is verder dat niet gekort wordt komend jaar beneden de 90 procent dekkingsgraad. Ook wordt het nabestaandenpensioen verbeterd en zijn er voorstellen om het voor ondernemers makkelijker te maken een pensioenregeling aan te bieden voor hun werknemers. Verder zijn er afspraken gemaakt over het verbeteren van de mogelijkheden van pensioenopbouw van zelfstandigen.
  • Vorig jaar was verder -als onderdeel van alle afspraken- al aangekondigd dat de AOW leeftijd geleidelijker omhoog gaat in de toekomst. Verder bevat het pakket maatregelen afspraken over vervroegd uittreden bij zwaar werk en duurzame inzetbaarheid.