Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Onbekend

Als VNO-NCW bestuurder vind ik het ‘Op naar de 100.000-project’ een prachtig voorbeeld van de kracht van de lobby. In een land waar we nog wel eens geneigd zijn voor iedere zucht een regel te bedenken is het ‘Op naar de 100.000-project’ een lichtend voorbeeld van hoe je een verplichting ombuigt in een vrijwillige afspraak. In plaats van voldoen aan regels worden de ondernemers uitgedaagd zelf plannen te maken en creatief te zijn om het probleem op te lossen. En daar zijn wij goed in als ondernemers. Het is ook niet voor niks dat de ondernemers een straatlengte voorsprong hebben op de overheid in het verwezenlijken van de doelstelling.

Als kleinere ondernemer (ons vaste team is 16 man/vrouw sterk) met kenniswerkers vraagt het invulling geven aan de banenafspraak soms nog wel wat meer creativiteit. Er zijn relatief weinig werkzaamheden binnen ons bureau die in aanmerking komen voor jobcarving. In de afgelopen jaren zijn door de digitalisering veel eenvoudige klussen verdwenen. Vroeger rolde het papier nog met kilometers per jaar door het kantoor. Er moesten stapels tekeningen geprint, gekopieerd en gevouwen worden voor het aanvragen van een vergunning. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig wordt alles geüpload via het internet of verzonden per mail. Dit is een enkel voorbeeld, maar zo kent u er vast meer.

Maar hoe dan? Mijn ervaring is dat mensen met een arbeidsbeperking vaak enorm gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan en eenmaal aan het werk uitblinken met hun tomeloze inzet. Als je hun vertrouwen eenmaal gewonnen hebt, kun je je vaak geen loyalere werknemer voorstellen. En dan hebben we het nog niet over de positieve bijdrage aan de sfeer in het team. Dat gun je ieder bedrijf.

Maar ook hier gaat vaak het principe op dat onbekend onbemind maakt. Wat iemand voor je bedrijf kan betekenen wordt vaak een stuk concreter als je er een gezicht bij hebt en het verhaal hebt gehoord. Mag ik u uitdagen? Als iedere ondernemer die nog geen arbeidsbeperkte kent er komende maand één spreekt, dan blijven we voorop lopen en zijn 100.000 banen slechts het begin.

Harm Korfker, lid Jong Management
zakelijk directeur Korfker Architecten
bestuurslid VNO-NCW Flevoland en
voorzitter van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemer VNO-NCW

Deze column is gepubliceerd in het verenigingsmagazine Middelpunt, oktober 2019 – special over arbeidsmarkt en Op naar de 100.000