Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ondersteuning nodig bij in dienst nemen asielzoekers?

Een groot aantal bedrijven is op zoek naar personeel en op de AZC’s zijn er heel veel asielzoekers die graag aan het werk willen. Tijd om deze groepen met elkaar te matchen. Dat was het idee, een klein jaar geleden, toen het project RefugeeConnect van start ging. Een initiatief van een van onze leden, Maarten van Panhuis van MPeople HR.

“Als eigenaar van MPeople HR, een bedrijf wat HR-administratie en -advies verzorgt voor het MKB, zag ik ook bij mijn klanten de groeiende vraag naar goed personeel”, vertelt Maarten van Panhuis. “Tijdens de zoektocht voor mijn klanten naar goed personeel, kwam ik in contact met het AZC in Harderwijk. Hier raakte ik in gesprek met een grote groep asielzoekers die graag aan het werk wilden, maar die het niet voor elkaar kregen om de match te vinden met bedrijven.”

Succesvolle en duurzame matches

Maarten ging zich erin verdiepen en ontdekte dat dit te maken had met de administratieve verplichting voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning (TWV), grote groepen die nog geen BSN-nummers hadden en wettelijke beperkingen. Zo mag een asielzoeker maximaal 24 weken per jaar werken. “Vanaf dat moment gingen wij bedrijven adviseren en ondersteunen bij het aannemen van asielzoekers. En wat bleek…door het wegnemen van die drempels konden wel succesvolle en duurzame matches worden gemaakt.”

Doelstellingen stichting

De vraag nam toe en dat was de reden om het project RefugeeConnect op eigen benen te laten staan en onder te brengen in een stichting die zich nu inzet voor de volgende drie doelstellingen:

  • Werkgevers helpen en adviseren hoe ze bewoners van het AZC, die in de procedure zitten voor een verblijfsvergunning, in dienst kunnen nemen.
  • Diezelfde bewoners van het AZC naar werk begeleiden en daarbij ook taalopleiding, vervoer en andere ondersteuning aanbieden.
  • Beperkende maatregelen en beperkende wetgeving, die deze grote groep potentiële werknemers belemmert om aan het werk te komen, via lobby en/of juridische stappen aan te vechten.

Meer weten? Kijk op www.refugeeconnect.nl of neem contact op via Maarten van Panhuis 06-83847836