Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Onderzoeken bevestigen ernst situatie bedrijfsleven

In verschillende provincies en regio’s waar VNO-NCW Midden actief is houden we ondernemersonderzoeken om de situatie van het bedrijfsleven te peilen en snel en effectief te kunnen inspelen op de behoefte van het bedrijfsleven. In Utrecht en regio Zwolle staan vragenlijsten open (even doorscrollen) en in Gelderland zijn resultaten net bekend.

Ondernemerspanel Gelderland

In Gelderland hebben we samen met MKB Nederland Midden, Oost NL en de Provincie Gelderland het eerste Corona ondernemerspanel afgerond. Meer dan 1300 ondernemers hebben tussen 16 april en 3 mei meegedaan aan het online onderzoek. Onze dank hiervoor! Voor en na de zomervakantie vinden vervolgonderzoeken plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de Gelderse bedrijven de gevolgen van de crisis als ernstig tot zeer ernstig omschrijft. 24% ziet zelfs een bedreiging op het voortbestaan van het bedrijf op een termijn van 12 maanden, bijna een derde voorziet gedwongen ontslagen om de continuïteit te waarborgen, met alle gevolgen voor de werkgelegenheid. Zelfstandigen en de horeca worden het hardst getroffen. Bij grote bedrijven (>250 medewerkers) blijft het omzetverlies veelal beperkt tot maximaal 20%.

Ga hier naar het nieuwsbericht en het volledige rapport met de resultaten.

Ondernemerspeiling Utrecht

Ook in de provincie Utrecht zijn we gestart met een enquête onder ondernemers. De eerste vragenlijst is online en kan tot 27 mei ingevuld. De betrokken organisaties willen met de resultaten inzicht krijgen in de manier waarop het bedrijfsleven het beste ondersteund kan worden en aan welke voorzieningen en dienstverlening het meest behoefte is.

Ga hier rechtstreek naar de vragenlijst.

De enquête neemt maximaal tien minuten van je tijd in beslag en wordt komende maanden herhaald om de ontwikkelingen bij ondernemers te monitoren.

Ondernemerspeiling Regio Zwolle

In de regio Zwolle wordt elke week het ondernemersklimaat gepeild, vorige week voor de vijfde keer. Deze peiling is gehouden in de week dat minister-president Rutte zijn routekaart om uit de crisis te komen presenteerde. De effecten daarvan zullen we waarschijnlijk volgende week in de peiling zien nu een aantal branches sinds deze week weer aan de slag kan. 55% van de respondenten heeft in week 19 omzetverlies, van gemiddeld 57% (week 18: 67% resp 54%). Opvallend is dat de beoordeling van de economische hulpmaatregelen is gezakt naar een 6,1. Download hier de factsheet week 19.

Ga hier naar de wekelijkse vragenlijst en alle resultaten.