Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Oplossingen voor aanhoudende personeelstekorten

Door: Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV

De economische groei in Nederland gaat terug naar normaal. Het CPB verwacht zowel voor 2019 als 2020 een groei van 1,5%, na jaren van toenames boven de 2%. De daling van de werkloosheid is voorbij. Toch houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan. Het blijft dus voor veel werkgevers lastig om aan personeel te komen.

Spanning op arbeidsmarkt neemt toe
De toenemende krapte in de afgelopen jaren geldt ook voor de provincies in het gebied van VNO-NCW Midden. Alleen in Flevoland is de spanning nog gemiddeld. In de andere drie provincies is de arbeidsmarkt krap. Over het algemeen zijn er dus weinig kandidaten ten opzichte van het aantal vacatures, maar er zijn grote verschillen tussen beroepen. De personeelstekorten zijn het grootst voor veel ICT en technische beroepen. Ook voor andere beroepen is het moeilijk om personeel te vinden, zoals vrachtwagenchauffeurs, callcentermedewerkers, accountants en verpleegkundigen.

 

 

 

 

 

 


Personeelstekorten oplossen
Er zijn verschillende mogelijkheden om personeelstekorten te verminderen.
Uit een grootschalig onderzoek over moeilijk vervulbare vacatures van UWV blijkt dat werkgevers vooral energie stoppen in het werven van nieuwe medewerkers. Voor de arbeidsmarkt als geheel is dit vaak geen oplossing, omdat personeelstekorten slechts worden verplaatst. Aanpassen van de functie-eisen en opleiden van zittende of nieuwe medewerkers kunnen dan goede strategieën zijn. Op die manier wordt nieuw aanbod aangeboord.
Het kosteloze Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie van UWV kan hier ook bij helpen. Het regionale WerkgeversServicepunt zoekt dan in bestaande werkprocessen naar eenvoudige werkzaamheden en combineert deze tot een nieuw takenpakket. Voor het uitvoeren van deze taken wordt een geschikte kandidaat gezocht, bijvoorbeeld iemand met een arbeidsbeperking of iemand zonder diploma’s. Dit biedt kansen voor deze werkzoekenden en verlaagt de werkdruk bij het zittende personeel.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat huidige werknemers bij de organisatie blijven. Uit een ander onderzoek van UWV blijkt dat bijna 60% van de werkgevers zich niet extra inspant om personeel te behouden. En dat terwijl mensen in de huidige tijden van krapte sneller overstappen naar een nieuwe baan. Werkgevers die wel aandacht besteden aan het binden van hun werknemers zetten vaak in op de werksfeer – bijvoorbeeld via bedrijfsuitjes – en bieden meer opleidingen of cursussen aan.

Het UWV overzicht Moeilijk vervulbare vacatures, Oplossingen uit de praktijk geeft nog meer mogelijkheden om wervingsproblemen op te lossen. Het beschrijft per oplossing een concreet voorbeeld uit de praktijk.