Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Provincie te belangrijk om politiek te bedrijven

De verkiezingen voor Provinciale Staten worden gegijzeld door de nationale politiek omdat de Eerste Kamer op het spel staat, stelt Marcel Hielkema. Maar juist het belang van de provincie moet voorop staan.

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en langzaam maar zeker starten de campagnes op. De verkiezingen lijken echter gekaapt te worden door de nationale politiek, waarbij landelijke politici opeens heel zichtbaar zijn.

Aan de ene kant willen deze politici verbinden, bijvoorbeeld tussen steden en landelijke gebieden, aan de andere kant zetten zij links en rechts tegenstellingen op scherp, waardoor ze zelf zorgen dat de samenleving verder polariseert. De inzet is duidelijk: een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. De getrapte Eerste Kamerverkiezingen zijn echter een afgeleide van de provinciale verkiezingen. Het gaat om de verkiezing van Provinciale Statenleden. Daarom zouden de plannen voor onze directe werk- en leefomgeving in de campagnes leidend moeten zijn. De regio en daarmee de provincies zijn, mede door de decentralisatie van rijkstaken, belangrijker dan ooit. In het afgelopen decennium zien we dat aan de oprichting van 31 Economic Boards en 35 Arbeidsmarktregio’s, waarin door overheid, ondernemers en onderwijs wordt samengewerkt aan het stimuleren van de regionale economie en de arbeidsmarkt.

Lees het volledige artikel op de website van het AD of in deze pdf.

Bron: AD, 21-02-2023