Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Resultaten tweede FietsChallenge A12: bijna 400 deelnemers fietsen 94.282 kilometer

20-10-2022 – Bijna 400 mensen uit of naar De Liemers en Arnhem gaven afgelopen maanden gehoor aan de oproep van het project A12 Slim Reizen om “de bezinepomp in te ruilen voor de fietspomp” tijdens de FietsChallenge A12. Doel van de fietsactie was om op een leuke manier meer mensen op de fiets te krijgen en daarmee de drukte op de A12 en omliggende wegen te verminderen. In totaal fietsten de deelnemers 94.282 kilometer. Zij bespaarden hiermee 14.432 kilogram aan CO2-uitstoot en ruim 6.360 liter brandstof.

Meer fietsen, minder files
“We stimuleren iedereen om vaker de fiets te pakken. Naar werk, school, de sportvereniging, supermarkt of gewoon een blokje voor je plezier,” vertelt Sandra Faessen, projectmanager A12 Slim Reizen. “Dit komt niet alleen ten goede aan de (mentale) gezondheid van mensen, maar ook de bereikbaarheid van De Liemers en Arnhem. Het is weer hartstikke druk tussen Arnhem en de Duitse grens en de files die tijdens de pandemie wegbleven, zijn weer terug als vanouds. De A12 ter hoogte van De Liemers staat zelfs in de top tien van drukste fileplekken van Nederland. Als meer mensen met de fiets naar hun werk gaan in plaats van met de auto, leidt dat tot minder verkeer op de A12 en de lokale wegen.”

Twee rondjes om de aarde gefietst
Medewerkers van 9 bedrijven en individuele fietsers deden mee aan de fietsactie van A12 Slim Reizen. In totaal fietsen de deelnemers van De FietsChallenge A12 94.282 kilometer en fietsten zo ruim twee keer de aarde rond. Naast het bezuinigen op brandstof, bespaarden de deelnemers samen 14.432 kg aan CO2-uitstoot. Door de fiets te pakken in plaats van de auto, hielpen de deelnemers de drukte op de (snel)weg te verminderen. Ook vergrootten zij hun gezondheid. Gezamenlijk werden er maar liefst 1.917.702 kcal verbrand.

Winst voor de regio
Met elke kilometer die deelnemers de afgelopen maanden aflegden, spaarden zij punten. Deze punten werden omgezet in donaties aan goede doelen in De Liemers en Arnhem. In totaal is er voor € 9.330,- bij elkaar gefietst voor deze goede doelen. In het bedrijvenklassement haalde IA Groep uit Duiven de eerste plaats. Met dank aan 23 fanatieke medewerkers die in de maand september kilometers maakten voor de Stichting Bergh in het Zadel. Van alle goede doelen werd er het meest gefietst voor Stichting Leergeld de Liemers. Zij mochten een cheque van maar liefst € 3.173,97 in ontvangst nemen. En het mooie is, de stichting gebruikt de donatie voor de aanschaf van fietsen voor kinderen waarvan ouders het niet breed hebben. En daarmee is de cirkel rond.

Vervolg FietsChallenge in 2023
“Met een bijna verdubbeling van het aantal deelnemers en kilometers ten opzichte van de eerste editie van de FietsChallenge A12, zijn we zeer tevreden,” vervolgt Faessen. Vanwege dit succes krijgt de FietsChallenge A12 komend voorjaar een vervolg. “We hopen dan nóg meer mensen te motiveren om wat vaker de fiets te pakken.”

Over A12 Slim Reizen
De FietsChallenge A12 wordt georganiseerd door het project A12 Slim Reizen. In dit project werken het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen uit de A12-regio samen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Dit doen zij door reizigers en bedrijven te stimuleren om anders te reizen op het traject A12 Arnhem-Duitse grens. Het project A12 Slim Reizen is onderdeel van Slim & Schoon Onderweg, het regionale programma voor een schonere en beter bereikbare regio.