Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Rijssen-Holten en Almere meest MKB-vriendelijk

Rijssen-Holten is voor de tweede keer op rij de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Almere komt uit de bus als beste stad. Dat blijkt uit een grootschalig tweejaarlijks onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door bureau LexNova, waarin 20.000 ondernemers uit alle Nederlandse gemeenten zich hebben uitgesproken over het lokale ondernemersklimaat. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft beide gemeenten bezocht om de prijzen uit te reiken.

“Wij feliciteren winnaars Almere en Rijssen-Holten. Wat een prachtig resultaat! 2 winnaars waar wij graag mee samenwerken om het vestigingsklimaat voor ondernemers nog mooier te maken.” – Ron van Gent, directeur VNO-NCW Midden

Ondernemers beoordelen het ondernemersklimaat in Rijssen-Holten met een 8,1. Twee jaar geleden, toen de Overijsselse gemeente zich ook al de MKB-vriendelijkste van Nederland mocht noemen, was dat nog een 7,8. Ondernemers waarderen het actieve contact dat Rijssen-Holten met zijn lokale ondernemers(-verenigingen) onderhoudt. Ze zijn verder onder meer dik tevreden over de snelheid van betalen, de digitale en telefonische bereikbaarheid en het begrip dat de gemeente voor  ondernemers toont. Iets meer dan de helft van de ondernemers vindt wel de gemeente meer moet doen aan het tegengaan van regeldruk.

Opmars Almere
Almere neemt de titel MKB-vriendelijkste stad over van Apeldoorn. De Flevolandse stad scoort een nette 7,1 en blijft daarmee net Eindhoven voor in de ranglijst van grote steden (G44). Op de landelijke ranglijst staat Almere op plek 11, Eindhoven op 13. Beide steden hebben een opmars gemaakt, want in de voorgaande editie kwamen ze nog niet in de top 100 voor.

Ondernemers in Almere vinden hun gemeente betrouwbaar en deskundig en de digitale bereikbaarheid prima op orde. De snelheid van betalen en de afstemming en overleg met ondernemers kunnen echter beter. Op die punten krijgt de stad een 6,4. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de ondernemers  (78 procent)  het eens is met de stelling dat er beleid is voor starters en doorgroeiers. Maar ook in Almere vindt slechts een minderheid (40 procent) dat er genoeg aandacht is voor het bestrijden van regeldruk.

Van de vier grote steden gooit Rotterdam de hoogste ogen. De Maasstad staat in de totale ranglijst op plek 61. Ook Utrecht staat in de top 100. Amsterdam en Den Haag vallen daar buiten.

Tevredenheid gestegen
MKB-Nederland constateert dat ondernemers gemiddeld beter oordelen over hun gemeente dan twee jaar geleden. “De tevredenheid van ondernemers over het lokale beleid is gestegen van een 6,3 naar een 6,7”, zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. “Dat is op zich goed, maar het is een gemiddeld cijfer. We zien nog altijd veel gemeenten die dikke onvoldoendes van hun ondernemers krijgen. Die hebben dus te weinig oog voor de ondernemersbelangen en realiseren zich onvoldoende dat het lokale mkb cruciaal is voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Daar moet dus nog een hoop gebeuren.”

Gemeenten scoren over het algemeen goed op digitale (7,1) en telefonische bereikbaarheid (6,8). Vergunningverlening (6,1), het nemen van initiatieven (6,1) en de kans op lokale aanbestedingen voor het regionale mkb (6,0) worden gemiddeld lager beoordeeld.

Grote gemeenten scoren over het algemeen beter op de snelheid van dienstverlening dan kleinere. Ze doen het daarentegen juist minder goed op klantgerichtheid, telefonische bereikbaarheid en de kans op aanbestedingen.

Circa 40 procent van alle ondervraagde ondernemers geeft aan dat de gemeente structureel overleg voert met lokale ondernemersverenigingen. Slechts een op de vijf ondernemers vindt dat de gemeente zich inzet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland pleit dus niet voor niets al langere tijd voor de invoering van een lokale mkb-toets, waarbij vooraf wordt getoetst of regeldruk wel uitvoerbaar is in de praktijk van kleine en middelgrote bedrijven.

Over de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente

MKB-Nederland reikt eens in de twee jaren de prijs voor de mkb-vriendelijkste gemeente uit. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo’n 20.000 ondernemers meegewerkt.

De bekendmaking wie de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland is, verloopt getrapt. Als eerste kregen alle gemeenten die in hun provincie winnaar zijn, hun prijs uitgereikt. Dat gebeurde in de periode tot en met 25 maart. Op 26 maart heeft  voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland een bezoek gebracht aan winnaars Rijssen-Holten en Almere.

Bekijk hier de top 100.

Alle provinciale winnaars op een rij:

Gelderland
1e: Barneveld
2e: Apeldoorn
3e: Ede

Overijssel
1e: Rijssen-Holten
2e: Deventer
3e: Losser

Utrecht
1e: Soest
2e: Renswoude
3e: Bunschoten

Flevoland
1e: Noordoostpolder
2e: Zeewolde
3e: Almere