Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Soest winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Utrecht

Soest is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van de provincie Utrecht. In de landelijke verkiezing is de gemeente geëindigd op een mooie 3e plaats. Wethouder Economische Zaken Liesa van Aalst ontving de prijs vandaag uit handen van Joost Uytewaal, regiovoorzitter MKB-Nederland Midden.

Soest stoot Bunschoten met de prijs voor de MKB-Vriendelijkste gemeente in de provincie Utrecht van de troon. Die gemeente stond de afgelopen vier edities (2008, 2011, 2013 en 2016) bovenaan, maar staat nu op de derde plek. Renswoude staat, net als twee jaar geleden op de tweede plek.

“De gemeente Soest toont door het winnen van de mkb-vriendelijkste gemeenteprijs in de provincie Utrecht aan dat betrokkenheid bij ondernemers, toegankelijkheid, duidelijke communicatie en snelheid van werken van het gehele gemeentelijke apparaat gewaardeerd wordt door de lokale ondernemers”, zegt regiovoorzitter Joost Uytewaal van MKB-Nederland Midden. “De politici en ambtenaren zijn regelmatig in gesprek met hun ondernemers en vertegenwoordigers om het lokale beleid mkb-proof te maken. Dat wordt door de ondernemers als positief ervaren.”

Opmars
Soest is zich duidelijk beter gaan inzetten voor ondernemers. Twee jaar geleden viel de gemeente nog net buiten de top-tien in de provincie Utrecht, maar nu dus op nummer één. Op de pijlers Communicatie en Beleid en Lasten staat de gemeente fier bovenaan. Amersfoort heeft het beste Imago bij ondernemers buiten de eigen gemeente en Oudewater de toppositie op het onderdeel Tevredenheid over de dienstverlening.

Ondernemers geven Soest, ook al heeft het op deze pijler niet de hoogste score in de provincie, hun gemeente op alle aspecten van de dienstverlening een ruime voldoende tot goed. Digitale en telefonische bereikbaarheid, betrouwbaarheid en – heel belangrijk – snelheid van betalen – staan in dit lijstje bovenaan.

Opvallend is wel dat de helft van de ondervraagden niet, maar een bijna even groot deel wel, weet of de gemeente een accountmanager heeft als aanspreekpunt voor ondernemers. Een zelfde scheidslijn tekent zich af bij de stelling dat de gemeente genoeg doet aan het verminderen van de regeldruk. De helft vindt van wel, maar toch nog 40 procent van niet. MKB-Nederland beveelt gemeenten aan een lokale MKB-toets in te voeren, waarbij vooraf wordt gekeken of een regeling onnodige regeldruk veroorzaakt.

Stimulans
De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova.

De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo’n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 1.485 in de provincie Utrecht.

Bekijk hier de top 100.

Contact
Helga Brenninkmeijer, regiomanager MKB-Nederland Midden, telnr. 06-11351745