Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

“Steek aandacht en energie in je mensen”

Krapte op de arbeidsmarkt is een probleem dat al jaren bestaat en voorlopig nog niet opgelost lijkt te worden. Hoe zorg je er dan voor dat je tóch goede medewerkers krijgt en behoudt? Door mensen te zoeken die bij je bedrijf passen, ook als ze niet per se het wensenlijstje in een vacature kunnen afvinken. Nico Lensink is eigenaar van Te Kloeze Riooltechniek in Wehl. Hij weet als geen ander hoe goed deze strategie werkt: “We zoeken mensen die passen bij ons dna.”

Te Kloeze Riooltechniek specialiseert zich in diensten als rioolinspecties, lekdetecties, ontstopping en renovatie. Niet echt het meest aantrekkelijke werkgebied zou je zeggen. Maar dat spreekt Nico beslist tegen: “Riooltechniek is een mooi vak!” benadrukt hij. “Het is een technisch vak waarin je zelfstandig en met veel verantwoordelijkheid oplossend bezig bent. Bij ons draait alles om de mens. Onze medewerkers zijn het allerbelangrijkst. Natuurlijk, wij hebben ook te maken gehad met het krappe aanbod op de arbeidsmarkt. Dat heeft er zelfs een tijdje voor gezorgd dat we een klantenstop moesten invoeren. Ongeveer anderhalf jaar lang moesten we nieuwe klanten doorverwijzen naar andere bedrijven. Dat deden we zodat we onze hoogwaardige diensten aan vaste klanten konden garanderen zonder chronisch te hoeven overwerken. Dat doorploeteren levert op de lange termijn misschien wel klanten op, maar het zorgt ook voor heel veel stress bij je werknemers.”

Veel aandacht voor kennis vergaren
Wie bij Te Kloeze in dienst komt, kan rekenen op een gedegen inwerktraject. “Je wordt intern opgeleid tot ‘rioloog’. Een teamleider zorgt ervoor dat medewerkers naar een hoger niveau worden gebracht en drie leermeesters begeleiden de collega’s intensief bij hun inwerktraject. Bijvoorbeeld bij het doorlopen van het eigen ‘rioloog in 100 dagen’-traject.” Op dit moment wordt de externe vakopleiding vooral in het zuiden van het land gegeven. “Het zou mooi zijn als deze opleiding op meerdere plaatsen in Nederland gegeven wordt, dat maakt het voor ons makkelijker om vakmensen te vinden die de juiste kennis al in huis hebben. Tot die tijd doen we het gewoon zelf.”

“We krijgen veel reacties op onze vacatures. Dat is in de huidige krapte echt ongekend.”

Dna is leidend
Met de hulp van VNO-NCW Midden konden we een externe coach inschakelen die samen met onze medewerkers ons ‘dna’ heeft onderzocht. “Als we nu een vacature plaatsen, benadrukken we vooral wat voor soort mensen we zoeken en niet welke diploma’s of achtergrond ze moeten hebben. Die kennis, dat komt wel goed. Daar hebben we ons interne opleidingsprogramma voor.” Dat deze strategie werkt, blijkt wel uit de sollicitaties. “We krijgen veel reacties op onze vacatures. Dat is in de huidige krapte echt ongekend.”

Ook heeft Nico veel aandacht voor de thuissituatie van zijn (toekomstige) medewerkers: “Ik denk echt dat je gemotiveerde mensen krijgt als je aandacht en energie in ze steekt. En je moet beseffen dat privé altijd op één staat. Als je dat laat merken aan je medewerkers, zul je zien dat ze ook bereid zijn om wat stappen extra te zetten als dat nodig is.”

Lidmaatschap helpt bij HR-zaken
“Ik ben echt blij dat ik lid ben geworden van VNO-NCW Midden. We zijn te klein voor een aparte HR-afdeling, dus met projecten als ‘NL werkt aan werk’, ‘Gelders Vakmanschap’ en ‘Leercultuur MKB Gelderland’ krijgen we toch de kans om hulp in te schakelen op dat vlak. Ook de externe coach kwam vanuit één van de projecten. Het zijn echt fantastische initiatieven!”


INSPIRERENDE ONDERNEMERS
Ondernemers die onderling kennis delen, elkaar inspireren en daarmee een impuls geven aan hun zakelijke en persoonlijke groei. Dát is het krachtige netwerk van VNO-NCW Midden met ondernemers uit verschillende sectoren. De werkgeversorganisatie is trots op al haar leden en deelt daarom graag hun inspirerende verhalen. Zoals het verhaal van Nico Lensink, eigenaar van Te Kloeze Riooltechniek in Wehl.