Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: Carolien Abbink

ten Hag Prestatieprijs 2019 gaat naar Jacco Vonhof

16 april 2019 – Ondernemer en voorzitter van MKB Jacco Vonhof uit Zwolle heeft de ten Hag Prestatieprijs 2019 gekregen. Juryvoorzitter Wilma van Ingen reikte hem vanavond de prijs uit in de Universiteit van Twente. Deze Zwolse ondernemer combineert zijn bedrijf, NOVON Schoonmaakbedrijven, met zijn functie als voorzitter van MKB-Nederland. De jury van de prestatieprijs roemt Vonhof vanwege zijn gedrevenheid en omdat hij het belang van ondernemers altijd vooropstelt.

De ten Hag Prestatieprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt aan personen, instellingen en organisaties die de regio positief op de kaart zetten. Hoewel de winnaars zeer uiteenlopend zijn – van professor Anne van der Meiden tot afgelopen jaar Erik Dijkstra – hebben ze ook iets met elkaar gemeen: zij hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Oost-Nederland (het werkgebied van de ten Hag groep) en zetten daarmee de regio nationaal en internationaal op de kaart.

Van betekenis
De jury, bestaande uit voorzitter Wilma van Ingen, Clemence Ros en Albert-Jan Peters, vindt het een uitdaging elk jaar een winnaar te kiezen. “Omdat er zoveel mensen zijn – gelukkig maar – die van betekenis zijn”, aldus Van Ingen. Jacco Vonhof viel de jury op. “Een echte ondernemer met verbindende capaciteiten. Je kunt zien en merken dat hij gewoon de juiste man op de juiste plek is.”

Vonhof kocht 25 jaar geleden een ladder en een bestelbusje en begon in Zwolle voor zichzelf als glazenwasser. Gaandeweg bouwde hij dit uit tot een middelgroot schoonmaakbedrijf. Nu is hij directeur-eigenaar van NOVON Schoonmaakbedrijven, met de hoofdvestiging in Zwolle en een tweede vestiging in Enter. Het bedrijf is actief in sponsoring van evenementen gericht op gezondheid en bewegen. Vonhof is eveneens aandeelhouder van Djopzz personeelsdiensten in Zwolle dat zich onder meer richt op onderwijspersoneel en instroombanen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

‘Hart op de goede plek’
“Deze ondernemende man heeft duidelijk het hart op de goede plek. Ook heeft hij tijdig geleerd zijn onderneming zodanig te leiden dat hij tijd had om bijvoorbeeld regiovoorzitter van VNO-NCW Midden te zijn. Hij werkte in de loop van de jaren steeds nauwer samen met zijn collega’s van MKB-Nederland en hij zat ook in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.” In september is hij benoemd tot voorzitter van MKB-Nederland. “Hij weet waarover hij het heeft en is to the point. Dat hij echt veel heeft gedaan en doet, blijkt bijvoorbeeld uit de onderscheiding tot Ridder en de verkiezing tot Ondernemer van het jaar in de regio Zwolle.” Daar werd vandaag de erkenning uit Oost-Nederland aan toegevoegd.

Jacco Vonhof (midden) ontvangt de ten Hag Prestatieprijs uit handen van juryvoorzitter Wilma van Ingen (links). Rechts staat Michel ten Hag. (foto Carolien Abbink)

De prijs werd uitgereikt ten overstaan van beslissers uit de bouwontwikkelende wereld, woningcorporaties en het maatschappelijke middenveld. Directievoorzitter Michel ten Hag had de experts voor deze jaarlijkse bijeenkomst uitgenodigd op de universiteit. “In plaats van een muzikale omlijsting kozen we dit jaar voor een inhoudelijk programma, met Quintin Schevernels, CEO van Funda als onze keynotespeaker.

Oververhitte markt
Zelf greep ten Hag de gelegenheid aan om de huidige ontwikkelingen te delen: de gevolgen van de krapte op de woningmarkt zijn nu duidelijk zichtbaar en ten Hag spreekt dan ook van een ‘oververhitte woningmarkt’. Door het gebrek aan te koop staande woningen neemt het aantal verkopen verder af. Dat geeft kopers weinig kans om lang na te denken. Dit leidt tot ook een prijsstijging, variërend van 3 procent in de Hengelo/Borne tot 11 procent in de regio Doetinchem (wanneer de afgelopen vier kwartalen worden vergeleken met de vier kwartalen daarvoor). Wanneer het eerste kwartaal van dit jaar wordt vergelijken met het laatste van vorig jaar, lijkt zich een voorzichtige prijsstabilisatie te ontwikkelen.

Volmacht
De directievoorzitter had ook nog een nieuwtje: de groep treedt toe tot het Centraal VolmachtBedrijf, zodat het “de pen en portemonnee” van meer verzekeraars mag hanteren.

ten Hag is al vijftig jaar actief in de makelaardij en financiële dienstverlening in Oost-Nederland. De groep heeft negen vestigingen in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Hengelo, Vroomshoop, Zutphen en Zwolle. Het hoofdkantoor bevindt zich in Enschede.

www.tenhag.nl