Arbeidsmarkt en Onderwijs

Foto: Jaap Baart Fotografie

De arbeidsmarkt is sterk in beweging. Werkgevers hebben continu te maken met een veranderende omgeving en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: nieuwe wetgeving en regels, een nieuwe generatie werknemers en een toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Voor een toekomstgerichte arbeidsmarkt initieert en organiseert VNO-NCW Midden projecten (Cross Border Talent, Op naar de 100.000), bijeenkomsten, Techniekdagen, onderzoeken e.a. en vertegenwoordigt werkgevers in platforms, regionale werkbedrijven e.d. Wij zijn voortdurend in gesprek met het onderwijs, overheden en onze leden over knelpunten en vooral: oplossingen.

Wij zijn ons ervan bewust dat dé oplossing niet bestaat. Iedere economische regio heeft zijn eigen identiteit, manieren van samenwerking en specifieke arbeidsmarkt- en/of onderwijsproblemen. Per regio kijken we daarom naar de beste aanpak. Kijk op de pagina van uw regio voor bijzonderheden.

Op naar de 100.000

VNO-NCW Midden stimuleert en ondersteunt ondernemers in de regio bij de uitvoering en invulling van de Banenafspraak: de afspraak om voor 2026 in de marktsector 100.000 banen extra te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat doen we met hulp van het project “Op naar de 100.000 banen”, een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland. Vanuit dit project zijn informatie, middelen en tools voor werkgevers beschikbaar.

Cross Border Talent

Cross Border Talent is een project voor MKB-ondernemers uit alle branches die gevestigd zijn in de Euregio. Heeft u een strategisch vraagstuk dat gekoppeld is aan Duitsland (marktonderzoek, marktentree, een innovatieproject, enz.) en kunt u hierbij ondersteuning gebruiken van een Duitse student, dan is Cross Border Talent een uitgelezen kans voor u!

Techniekdagen

VNO-NCW Midden organiseert in samenwerking met diverse partners Techniekdagen in de Achterhoek, Arnhem, De Liemers en Bocholt (Duitsland). Het regionale onderwijs en de lokale industriekringen leveren hun bijdragen aan deze dag.

Tijdens de Techniekdag komen jongeren van 8 tot 16 jaar op een speelse manier in aanraking met diverse vormen van techniek en kunnen ze deelnemen aan veel verschillende doe-activiteiten. Doel is om jongeren op een positieve manier vroegtijdig in aanraking te laten komen met techniek en Smart Industry, om zo het imago van technische beroepen en opleidingen te verbeteren.

Meer informatie

Contactpersoon Arbeidsmarkt & Onderwijs:
Martine Schuijer, secretaris en projectleider Op naar de 100.000

Contactpersoon Techniekdagen:
Pieter de Boer, regiomanager Arnhem-Nijmegen