Veel gestelde vragen over gevolgen PAS-uitspraak (Programma Aanpak Stikstof)
16 augustus 2019Miljarden aan investeringen die welvaart en werkgelegenheid opleveren, kunnen als gevolg van de zogenoemde PAS-uitspraak van de Raad van State niet doorgaan. Dat is voorlopig de uitkomst van het oordeel dat de Raad op 29 mei 2019 heeft geveld over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
De PAS mag sindsdien niet meer worden gebruikt als basis voor toestemming voor activiteiten die stikstof uitstoten. Dat heeft duizenden projecten en initiatieven in de problemen gebracht. Enkele voorbeelden uit Midden- en Oost-Nederland zijn Lelystad Airport, N35, verbreding A1, A12, A27, Future Center Wageningen, Rondweg-Oost Veenendaal, herontwikkeling vliegbasis Twente en d railterminal bij Valburg. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben daarom een Taskforce STIKSTOF opgericht, die zoekt naar oplossingen.
PAS-uitspraak leidt tot veel vragen
Bij bedrijven leven ondertussen veel vragen. Daarom is door deze taskforce een FAQ (ofwel een lijst veel gestelde vragen en antwoorden) opgesteld. We vinden het belangrijk de informatie die nu beschikbaar is snel te delen. Op dit moment is echter nog veel onduidelijk, daarom moeten we als disclaimer toevoegen dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan deze informatie. Vaak is een oplossing in de praktijk maatwerk. Bij de beantwoording van de vragen is onder meer gebruik gemaakt van informatie van de Rijksoverheid en de provinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12.
Oproep
Ondervindt uw bedrijf gevolgen door de PAS-uitspraak, dan horen we dat graag van u. Uw voorbeelden en ervaringen nemen we mee naar het landelijke overleg Taksforce PAS, waarbij VNO-NCW Midden is aangesloten. U kunt contact opnemen met Rob Oostermeijer via oostermeijer@vno-ncwmidden.nl
De 11 veel gestelde vragen over PAS (Programma Aanpak Stikstof) kun je hier vinden.
Of download het Infoblad via de VNO-NCW Community.