Informatieplicht Energiebesparing

Informatieplicht Energiebesparing

Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas-(equivalent) verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moest je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen gerapporteerd hebben in het eLoket van RVO.

Deadline niet gehaald?
Heb je op 1 juli je maatregelen nog niet officieel gerapporteerd? Dan ben je in overtreding en kun je bezoek krijgen van de gemeente of omgevingsdienst. Bedrijven die nog geen rapportage hebben ingediend via RVO.nl, moeten dat alsnog doen.

Informatieplicht Energiebesparing

Stappenplan

 1. Doe de check
  Als eerste is het van belang om na te gaan of jouw bedrijf een energiebesparings- en informatieplicht heeft. RVO heeft een stappen plan ontwikkeld waarmee je dit eenvoudig kunt checken. Stappenplan RVO
 2. Bepaal erkende maatregelenlijst (EML)
  Om het gemakkelijker te maken is voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld. Valt jouw bedrijf binnen een van deze EML’s dan ben je automatisch verplicht om te voldoen aan de informatieplicht.  Overzicht EML
 3. Vraag eHerkenning aan
  Vraag eHerkenning niveau 1 aan. Doe dit tijdig, het duurt circa 5 werkdagen voordat deze geregeld is.
 4. Rapporteer in het eLoket
  Log in op het eLoket van RVO en rapporteer de erkende maatregelen die je hebt genomen. Heb je andere energiebesparende maatregelen genomen? Ook die kun je hier invoeren.

Voor meer hulp kun je gebruikmaken van energiescans, informatiebijeenkomsten in de regio bijwonen of je aansluiten bij energiebesparingsprojecten. Kijk hieronder verder voor meer informatie.

Stappenplan

WATT heb je nodig

Om geen extra tijd kwijt te zijn met het rapporteren in het eLoket is het handig om alle gegevens die u nodig hebt alvast klaar te leggen! Soms vraagt dit wat voor bereiding. eHerkenning aanvragen kost zelfs een paar dagen. Dus bereid u goed voor dit voorkomt dat u vastloopt.

Wat heeft u nodig:

 • eHerkenningsmiddel, met bijbehorende login-gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord)
 • Adresgegevens per vestiging
 • Contactgegevens van de verantwoordelijke
 • Energieverbruik over 2017 of 2018
  • Kleinverbruik: zie de laatste jaarafrekening
  • Grootverbruik: maandfacturen opgeteld over 1 jaar
  • Eigen opwekking via zonnepanelen of windmolen over zelfde periode
  • Omrekenfactoren voor alternatieve brandstoffen of warmte

Bekijk ook de Handleiding eLoket Informatieplicht energiebesparing van RVO

Nu heeft u de eHerkenning misschien alleen nodig voor de Informatieplicht, maar in de (nabije) toekomst zal de overheid meer gebruik gaan maken van deze manier van inloggen voor ondernemers. Met één inlogmiddel logt u op één manier veilig in bij alle aangesloten organisaties. Vraag deze daarom tijdig aan bij een van de leveranciers.

eHerkenning: straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.

 

Energiescans en initiatieven in de regio

Om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik en de registratie bij het e-loket makkelijker te doorlopen is het handig om alvast een energiescan uit te voeren of je aan te sluiten bij initiatieven in de regio. Dat levert vaak extra financieel voordeel op (subsidie). Bijvoorbeeld:

Uiteraard zijn er meer scans in omloop, bijvoorbeeld de EnergieFitScan van Essent en de energiescan van Ecomatters.

Als ondernemer in Overijssel kunt u zich ook aansluiten bij Overijssel Bespaart. Dit initiatief helpt u met verschillende punten rondom energiebesparing en de informatie plicht.

Vragen?

Heeft u vragen? Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u een bijeenkomst organiseren neem dan contact met ons op! Dit kan door en mail te sturen naar Maaike Goinga met als onderwerp ‘Informatieplicht Energiebesparing’.

Wanneer gaat de Informatieplicht Energiebesparing in? Hoe vraag u een eHerkenning aan? En wat gebeurt er dan met uw gegevens? Op de FAQ-pagina van de WATT-website vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Op de website staan ook ervaringen van andere ondernemers en het laatste nieuws .

Vorig jaar is er ook een webinar over het onderwerp plaatsgevonden. Deze kun u hier terugkijken. Mocht u naar aanleiding van deze video vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.