Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

‘We gaan duurzaam om met alles dat ons dierbaar is’

‘Nich praot’n mer stroat’n’ is het motto van Steggink Infra. Totdat je de Twentse ondernemer vraagt wat hij doet op het gebied van duurzaamheid, want daar vertelt hij graag over.

Jan Steggink duurzame ondernemer

“Duurzaamheid staat bij mij bovenaan mijn prioriteitenlijst. Maar dan wel op mijn eigen manier”, vertelt Jan Steggink. “We gaan duurzaam om met alles dat ons dierbaar is. Duurzaamheid is voor mij inzetten op de mens. Als mens zijn we de grootste natuurramp; we eten de hele wereld op. Dat kan ik in mijn eentje niet veranderen. Maar ik kan wel een menselijke ondernemer zijn. We doen allemaal ons best op duurzaamheid; isolatie, hergebruik van oud materiaal, zonnepanelen op het dak. Maar waar ik écht verschil kan maken, is op mensen. Ik doe aan social return on investment; ik heb jongens aan het werk die de nodige problemen hebben. We krijgen ze hier weer uit de goot. We zijn nu met twintig man en worden gevraagd door aannemers om onze kwaliteit, want we leiden onze jongens goed op. We steken er tijd en energie in om ze weer op de rit te krijgen. Ik doe dat omdat ik erin geloof. Maar tegelijkertijd let de overheid bij de aanbestedingen op de laagste prijs. Er wordt steeds meer verwacht van de ondernemer, maar er komt geen geld bij.”

Duurzame thuissituatie
“Uiteindelijk gaat het er om dat mensen goed in hun vel zitten. Dat je duurzaamheid hebt in je thuissituatie. Ondernemers onderling pochen wel over hoeveel personeel ze hebben, maar ik heb geleerd dat je moet ondernemen op productie en effectiviteit. Dat doe ik door onze mensen bewust te maken van wie ze zijn en wat ze bijdragen. Ook in het leveren van een bijdrage aan onze aarde, het klimaat en het milieu kun je ze daar bewust van maken. Daar hebben we allemaal een rol in.”

Rusttheater
Met de komst van het Rusttheater ontwikkelt Steggink zijn bedrijf in een andere richting. Het Rusttheater is een duurzaam verbouwde boerderij die kan worden gehuurd voor coaching, vergadersessies, yoga en massages. Het Rusttheater is nog maar het begin van het plan dat Steggink voor ogen heeft. “We hebben een businesscamping gemaakt met acht Amerikaanse Airstreams. Ook hebben we een Mongoolse Yurt geplaatst waar overdag trainingen in worden gehouden en die in de avonden ingezet wordt als ruimte voor yoga- en pilateslessen. We hebben een moestuin aangelegd, in de eetbare wal groeien vruchtenstruiken en er is een boomgaard met fruit om te plukken. De aanleg van het blote voetenpad is ook bijna een feit. Het mooie is dat ik door het Rusttheater in contact kom met heel andere partijen dan de bouw- en aannemerswereld. Ik heb bijzondere gesprekken, er ontstaan cross-overs. Daar krijg ik zelf weer energie van.”

Gezonde voeding
Ook de medewerkers van Steggink Infra profiteren van het Rusttheater. “Het is een verantwoordelijkheid van de werknemer en de werkgever dat mensen vitaal en gezond hun pensioenleeftijd behalen. We zetten het Rusttheater in om mensen hiervan bewust te maken. Bijvoorbeeld door gezonde voeding te serveren of een bijeenkomst te houden over sport en beweging. Zo zetten we samen de schouders eronder. We doen het anders dan anders. Dat is soms lastig, maar we zien dat onze visie steeds beter aanslaat bij opdrachtgevers en andere partijen in ons netwerk.”

Meer weten over groen ondernemen? Kijk dan op de website van Natuur voor Elkaar.