Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Zorgen over vestigingsklimaat

Bestuur en leden van de regionale verenigingen van VNO-NCW maken zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. Reden te meer om actie te ondernemen. “Als een van de vijf krachtige regionale verenigingen van VNO-NCW, staan wij voor onze leden. Daarom hebben wij gezamenlijk aan de bel getrokken om de signalen van regionale ondernemers onder de aandacht te brengen bij het kabinet. Laten we als ondernemers en overheid de handen ineenslaan en zorgen dat er concrete en snelle oplossingen komen voor de stikstofproblematiek, netcongestie, trage vergunningverlening en personeelstekorten”, aldus onze voorzitter Marcel Hielkema als reactie op onderstaande oproep van Ingrid Thijsen.

‘Signalen en helpende hand van ondernemers omdat Nederland vastloopt’

‘Vanuit het hele land bereiken ons veel signalen van ondernemers dat Nederland op meerdere fronten vastloopt waar het gaat om verduurzaming, de aanleg van infrastructuur en bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen. Hiermee komen onze gezamenlijke ambities op onder andere het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en woningbouw in gevaar. Laat ondernemers daarom onderdeel van de oplossing zijn door met nieuwe vormen van publieke-private samenwerking deze problemen gezamenlijk aan te pakken.’ Die oproep deed voorzitter Ingrid Thijssen vandaag namens een grote groep regionale ondernemers in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Ruim 100 voorbeelden
‘Van het niet kunnen oplossen van het grootste fileknooppunt in ons land (de A58) tot 69 procent van de ondernemers in Brabant en Limburg die aangeeft binnen een jaar problemen te ervaren (o.a. met hun verduurzaming) door de netcongestie. De problemen waar ondernemers – van klein, middelgroot, tot groot – in praktisch elke regio van ons land tegen aan lopen zijn groot.’ Daarom trokken de verschillende regioverenigingen van VNO-NCW aan de bel door ruim 100 voorbeelden te geven van projecten die momenteel geen doorgang kunnen vinden als gevolgen van onder meer de stikstofproblematiek, netcongestie, trage vergunningverlening en personeelstekorten.

Gezamenlijke publiek-private aanpak
Thijssen heeft de signalen namens de regionale ondernemersverenigingen vandaag overgebracht aan premier Rutte en het kabinet. In haar brief benadrukt ze daarbij dat ondernemers klaar staan om hun verantwoordelijkheid te nemen om met de overheid samen te werken om de problemen op te lossen met creatieve oplossingen. ‘Het zit in de natuur van ondernemers om te komen met oplossingen en ideeën. Die hebben zij ook voor de problemen ten aanzien van stikstof, het stroomnet en bijvoorbeeld de traagheid van vergunningsprocedures. Met nieuwe vormen van publiek-private samenwerking kunnen we de problemen veel sneller oplossen’, aldus de voorzitter van VNO-NCW.

In gesprek
Namens de lokale ondernemers schrijft Thijssen dat ze graag met het kabinet in gesprek gaat met een selectie van ondernemers uit het hele land om alle signalen over hoe Nederland vastloopt en de gezamenlijke aanpak ervan te bespreken.

Beluister hier een fragment van BNR Nieuwsradio, waarin onze voorzitter Marcel Hielkema een korte toelichting geeft op bovenstaande.