Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Omgevingsdiensten intensiveren handhaving Wet Informatieplicht Energiebesparing

Sinds 1 juli 2019 is de Wet Informatieplicht van kracht. Bedrijven met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen en hierover te rapporteren. Om ondernemers te helpen bij hun energiebesparingsverplichting was VNO-NCW Midden partner van de campagne WATT je moet weten over energiebesparing. Inmiddels hebben ondernemers over 44.974 inrichtingen via het eLoket bij RVO gerapporteerd.

Ondernemers die nog niet aan de wettelijke energiebesparingsverplichting voldoen adviseren wij om er nu echt mee aan de slag te gaan. Vorig jaar werd er nauwelijks actief gecontroleerd door Omgevingsdiensten, die over de handhaving van de Wet Milieubeheer gaan. Nu is dat anders. Vanuit de overheid is 5 miljoen euro extra vrij gemaakt om de controles te kunnen uitvoeren. Aan bedrijven die niet meewerken kan de Omgevingsdienst een dwangsom opleggen. Inmiddels hebben duizenden bedrijven een laatste waarschuwingsbrief van hun Omgevingsdienst ontvangen.

Dit kun je doen om controle te vermijden:

  1. Ga na of de Informatieplicht voor jouw bedrijf geldt. Doe de check.
  2. Meld je gegevens via het eLoket van RVO. Zie: www.rvo.nl/informatieplicht
  3. Gebruik het MilieubeheerProgramma.nl voor uitleg van de Erkende Maatregelenlijst en als hulp om de maatregelen uit te voeren. Als lid van onze vereniging krijg je 50% korting op dit programma. Gebruik daarvoor deze link.

Daarnaast zijn er verschillende provinciale en lokale energiebesparingsprojecten voor bedrijven, met ondersteuning, subsidie, scans ea. Kijk op de kaart of er een initiatief bij jou in de buurt is.