Apeldoorn, 19-09-2018, VNO NCW Midden , Rijn Platteel

De eerste 100 dagen

Sinds 14 december 2017 ben ik voorzitter van VNO-NCW Stedendriehoek. Dat is alweer bijna een jaar – mijn echtgenote meldde mij dat pepernoten inmiddels weer in de schappen liggen – geleden. Voordat ik een goed beeld had waar VNO-NCW zich allemaal mee bezig houdt, waren de eerste 100 dagen al voorbij. Nog geen letter nieuw beleid geschreven, geen richting uitgezet, maar wel heel veel geleerd en gezien. Én er gaat geen dag voorbij waarin er niet iets langskomt dat mijn aandacht vraagt, mijn interesse wekt of eenvoudigweg afgehandeld moet worden.

Toch steekt mij dat: ik wil graag ergens naar toe werken. Proactief versus reactief opereren. Dat vind ik lastig in deze veelvoud van onderwerpen en aandachtspunten die iedere dag langs komen. Want wat is nu écht belangrijk voor onze ondernemers in de Stedendriehoek (Cleantech Regio)? Tegen welke belemmeringen lopen zij aan? Wat helpt hen om vooruit te komen? En niet alleen nu, in tijden van economische voorspoed, maar ook straks als het – ongetwijfeld – weer eens minder gaat. Hoe leggen wij nu de basis voor een bestendige economisch sterke regio?

Om die vragen te kunnen beantwoorden hebben wij, het bestuur, de regiomanagers en diverse ondernemers, de koppen bij elkaar gestoken. Om als leidraad of houvast een plan te maken van waar wij ons dit jaar en de komende jaren mee bezig moeten gaan houden. Een beleidsplan. Schrijven van een beleidsplan leidt al snel tot navelstaren. Het is intern gericht. En wil zo’n plan nut hebben en uiteraard ook leiden tot effectieve verandering dan moet het ook gedragen worden. Binnenkort staat dit plan op de website. Het is kort en het is eenvoudig. Eén pagina. Deze speerpunten worden de komende tijd nader uitgewerkt in deelplannen met specifieke taken en acties.

Vijf aandachtsgebieden (Cleantech Regio, vereniging en ledenbeleid, ruimtelijke ordening en infrastructuur, human capital en communicatie) met ieder drie speerpunten. Dat is onze basis om te werken aan een sterk economische regio en daar gaan we mee aan de slag. Maar het is geen statisch document. Lees en geef ons input. Zodat we de komende jaren de almaar sneller gaande veranderingen het hoofd kunnen bieden.

Rijn Platteel
voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek