Bericht uit Buenos Aires

Op vrijdag 2 november is een groep van 30 ondernemers vertrokken met de VNO-NCW Midden Ledenreis 2018 naar Argentinië. Gedurende deze zesdaagse reis werd er dagelijks verslag gedaan door Martine Schuijer (VNO-NCW Midden), Lees hieronder de belevenissen van deze ondernemende groep. Ook is er tijdens deze reis een filmpje gemaakt. Klik hier voor de prachtige beelden en een impressie.

Dinsdag 6 november 2018
De laatste dag… wat gaat de tijd snel met een vol programma en bovenal leuke mensen!

Na het ontbijt vertrokken we naar het kantoor van de advocaten Marval O’Farell Mairal, een advocatenkantoor in Buenos Aires met 300 advocaten. Daar schoof ook de vertegenwoordiger van ING aan; hij is met zijn team verantwoordelijk voor een groot deel van de activiteiten in Zuid Amerika. Beide gingen in op de economische en politieke situatie in Argentinie; een land met grote natuurlijke rijkdom, een turbulent politiek (en militair) verleden en een enorme inflatie. Toch zijn beiden positief over innovaties, groei en mogelijkheden voor buitenlandse partijen om te investeren of samen te werken. Ze riepen ons dan ook op om vooral terug te komen om meer mogelijkheden te ontdekken.

Na deze afspraak vertrokken we naar onze lunchlocatie; het laatste maal met deze groep. De groep splitst zich nu op, een deel vliegt terug (“er moet ook gewerkt worden”) en een deel zal genieten van een langere periode op dit grote continent.

Mij rest een dankwoord aan Marjolein en Vicky; beiden zorgden deze dagen voor een vlekkeloos programma.

Dank ook deelnemers/reisgenoten! Ik vond de reis leerzaam, interessant, veel met jullie gesproken over ondernemen, over leidinggeven en over onze vereniging. Ik neem daar veel van mee naar huis om daar met collega’s verder over na te denken.
Maar bovenal, dank voor jullie gezelligheid, goede gesprekken, goede grappen (dank Koen!) en betrokkenheid. Dat maakt het zo bijzonder om voor een vereniging als VNO-NCW Midden te mogen werken!

Dus; Eelco, Julius, Dries, Annelies, Isandra, Han, Peter, Jenneke, Rob, Leony, Ad, Sandra, Franc, Koen, Carlo, Miriam, Ton, Corry, Jellard, Claire, Monique, Rob, Guido, Anita, Gerard, Ton, Wija, Klaas, Bennie, Annet en Marcel… DANK JULLIE WEL EN TOT BINNENKORT!

We stappen zo het vliegtuig in, de lange vlucht naar Nederland begint..

Maandag 5 november 2018
Maandagochtend, 9 uur; tijd voor de ontmoeting met de ambassade en de Nederlands-Argentijnse Kamer van Koophandel. Voor de verandering waren het niet wij die er op uit gingen, maar kwamen de sprekers naar ons hotel. Veel informatie volgde van Mark Hasselaar (plv. Ambassadeur) en Wouter Schinkel (KvK). Wat ons in de afgelopen dagen vooral bezighield is dat een land met veel natuurlijke materialen, goed klimaat, vruchtbare grond, relatief hoog opleidingsniveau en lage werkloosheid (8%), toch een inflatie kent van 40% in 2018. Veel wordt toegeschreven aan het beleid van de regering, met name de voormalige president. Maar ook volksaard is hierbij van invloed, ” wat morgen kan, hoef je niet vandaag te doen”.

Na de presentaties was er een korte mogelijkheid om te winkelen, waarna we vertrokken naar onze lunchlocatie. Wederom in de wijk La Boca (zie eerder). We aten in een soort voetbalcafé voor fans van Boca junior. Prima kwaliteit eten, maar het werd echt bijzonder door de omgeving. Zelden zag ik zoveel voetbalshirts, sjaals, vaantjes e.d.!

De middag stond in het teken van een bedrijfsbezoek aan MediaMonks. Dit is een creatief bedrijf/productiehuis (“we bouwen websitebezoek”), gestart door Nederlanders. Van heel klein, naar nu 850 medewerkers op 12 locaties in de wereld. Een succesverhaal dus! Enorm leuk om de jonge enthousiaste medewerkers te horen over hun werk.

Na dit bezoek komt langzaam het onvermijdelijke in beeld; de laatste avond samen in Buenos Aires. Hoewel een groot deel van de groep hier of elders in Zuid Amerika zal blijven, gaan een aantal ook weer naar huis. Kortom, tijd om een mooie avond te hebben. Dat deden we in Café de Los Angelitos Tango House. Een soort dinershow, volledig opgebouwd rond de tango. Prachtige liederen, live muziek en schitterende dansen maakte dit tot een feestelijke avond! Mooi om zo deze typisch Arengentijnse cultuur op gebied van zang en dans te mogen meemaken.

Morgen nog een bedrijfsbezoek…! Wordt vervolgd!

Zondag 4 november 2018 – II
Zondag einde van de middag arriveerden we bij de ranche “El Rosario de Areco”. Na een prachtige tocht over de pampa’s, was de verrassing groot toen we Gauchos langs de weg zagen staan met de Argentijnse en Nederlandse vlag. De bus reed het terrein op en er volgde een warm ontvangst door de eigenaar Frederico, zijn vrouw en twee van hun kleinkinderen.

De eigenaren hebben na een carrière in het bedrijfsleven en de politiek in eerste instantie een farm (vleeskoeien) in het Zuiden van Argentinië gehad. Nu leggen zij zich met deze ranche toe op de fok en training van polo-paarden. Werkelijk alle aspecten van de bedrijfsvoering werden besproken, terwijl we naar een polotraining konden kijken. Een trotste man die Frederico; 9 kinderen, waarvan 6 zoons… ook over hun loopbaan (3 ervan zijn internationaal polo-speler) werd uitvoerig verteld.

Na de polo-training was het tijd voor de Gauchos om rijkwaliteiten te laten zien. Snelheid en wendbaarheid van de paarden maakte het een spectaculair optreden.

De avondmaaltijd bestond uit een zeer uitgebreide barbecue; ronde na ronde werden ons stukken vlees en kip aangeboden. Alles vergezeld met wijnen uit het gebied en onder de sterrenhemel, met het geluid van vogels op de achtergrond. De avond werd afgesloten met muziek, zang en dans. Het was geweldig om onze deelnemers te zien (stijl)dansen!

Wat een dag!! Morgen hebben we een meer zakelijk programma, met de ambassade, KvK en bedrijfsbezoek aan MediaMonks. Ook daar kijken we weer naar uit!

Buenas noche, que tengas dulces sueños!

Zondag 4 november 2018 – I
Na het ontbijt vertrokken we naar de wijk La Bocca. Een kleurrijke wijk in het Zuiden van Buenos Aires. We werden ontvangen door een groep enthousiaste kerels van Biking Buenos Aires die met ons op de fiets door deze wijk gegaan. Het vinden van een passende fiets was een avontuur op zich; grote Hollanders op kleine fietsjes was het resultaat. De fietstocht voerde ons langs vele muurschilderingen, kunstwerken met veelal een politieke lading. Opvallend is dat deze niet worden beschadigd door anderen die een tag of iets dergelijks willen spuiten; de kunstwerken blijven onaangetast!

De wijk La Boca is de thuishaven van de voetbalclub Boca Juniors. Het stadion is dusdanig gebouwd dat het de trillingen van springende supporter (de 12e man) kan opvangen. De gids vertelde ons dat ramen van de nabijgelegen flats soms sneuvelen door de trillingen die de supporters met hun dans en zang veroorzaken. Gisteravond (zaterdag) had de club gewonnen; de restanten van een groot feest in de wijk waren zichtbaar (wel troep, maar geen mensen op straat..).

Nabij het stadion konden we onszelf uitleven door graffiti te spuiten op een muur. Laten we zo zeggen; de naam Kleijssen zal voor de komende jaren duidelijk aanwezig zijn in deze wijk (dank Frank Kleijssen). Maar wat leuk om te doen!

Na het fietsen ontving een van de deelnemers verdrietig nieuws; wat mij raakt is dat de groep op dat moment de rijen sluit en om iemand heen staat. Naast mooie gesprekken over zaken doen en ondernemerschap zijn het ook deze momenten die ons tot vereniging maken. Ik vind het bijzonder en ben dankbaar dit van dichtbij te mogen zien. Ook de afwezigheid van Ron van Gent vanwege zijn ziekte is een thema waar onze leden aandacht aan geven. Ja, dat hoort erbij, maar het is mooi om mee te maken!

De typisch Argentijnse lunch werd vergezeld met typisch Argentijns wijn; ik schrijf dit bericht onderweg naar de pampa’s alwaar we Gauchos zullen ontmoeten. Maar voor nu.. is het stil in de bus..#siesta

Zaterdag 3 november 2018 – III
Na de “vrije” ochtend een gezamenlijke lunch met openingswoord door Marcel Hielkema, waarnemend voorzitter VNO-NCW Midden. Daarna de bus in om verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Enkele hoogtepunten waren;

– bezoek aan graftombe Evita Perón; op een ongelooflijk grote begraafplaats vol kleine gebouwtjes ter nagedachtenis aan overledenen, is het relatief bescheiden graf van Evita Perón. Nog steeds een bedevaartsoord voor mensen die aan “Eva” wonderen toeschrijven.

– bezoek aan de haven, met een brug van Calatrava (men waant zich in Hoofddorp), maar ook een beeld van Anne Frank en een muur vernoemd naar koningin Maxima. Dit alles op steenworp van de ambassade.

– onderweg langs bij een kunstwerk van een bloem (zie foto); door zonne-energie opent en sluit deze bloem zich

– bezoek aan plein waar de zogenaamde “dwaze moeders” nog altijd iedere dinsdag hun mars voor de waarheid achter de verdwijning van burgers tijdens het militair regime lopen

– bezoek aan kathedraal van Buenos Aires, waar de huidige paus tot voor kort bisschop was.

Na de maaltijd was bij velen het licht uit, vroeg onder de wol; morgen fietsen en naar de pampa’s!

Zaterdag 3 november 2018 – II
Na het inchecken hadden we een aantal uren “vrij”. Een aantal van ons heeft geslapen, een aantal heeft de gelegenheid te baat genomen om alvast delen van de stad te verkennen. Zo ook ik… een mooi park, veel Argentijnen aan het sporten, honden uitlaten of zonnebaden. Over het algemeen vriendelijk en zeer bereid om een praatje aan te knopen. Zo sprak ik een vertegenwoordiger van de overheid over een offensief om hiv en drugsverslaving bij (kleine) kinderen te bestrijden. Mij viel op dat daarbij van overheidswege op straat de financiële hulp van publiek wordt ingeschakeld.

Alvast een paar eerste foto’s; vanmiddag gaan we een toer door de stad maken; dan meer verhalen!

Zaterdag 3 november 2018 – I
We zijn geland!!

Vrijdagavond 18 uur verzamelen op Schiphol. Vanwege de weersomstandigheden was sprake van een drukke avondspits. Gelukkig was iedereen op tijd binnen. Na enthousiaste begroeting van de reisgenoten, konden we om 20.55 uur de lucht in voor een vlucht van ruim 13 uur. Al snel werd het stil aan boord, de meesten van ons hebben een aantal uur kunnen slapen. Ongeveer anderhalf uur voor aankomst, werd een omweg ingezet vanwege een flinke onweersbui. Helaas was de bui niet te vermijden en hebben we daardoor te maken gekregen met veel turbulentie.

Op het vliegveld ontmoeten we onze gids Victoria, geboren en getogen in Buenos Aires. Nu naar het hotel voor twee uurtjes rust en daarna starten we met het programma! Wordt vervolgd!

Donderdag 1 november 2018
We zouden naar Iran, maar om redenen van veiligheid, sancties en andere onzekerheden, hebben we samen besloten dat niet te doen. In het licht van oplopende dreiging door de mogelijk door Iran geplande maar verijdelde aanslag in Denemarken deze week, een verstandig besluit. Laten we hopen dat de omstandigheden ooit zo zullen zijn dat we dit mooie land wel kunnen bezoeken. Argentinië stond eigenlijk al langer op onze verlanglijst en mede op voorspraak van onze frequent reizigers en de partner NLInBussiness, hebben we de knoop doorgehakt, zie ook: https://nlib.forglobal.com/buenosaires. Buenos Aires is een van de steden die NLInBusiness als interessante locatie heeft geïdentificeerd; ook vanwege de historische banden met Nederland. Het bood mij de gelegenheid om een oude studievriend, Jurrien, weer eens te contacten. Na omzwervingen in Japan en Dubai is hij in Argentinië beland en actief als journalist/schrijver en wijnbouwer. Het heeft ons een aantal interessante tips en contacten opgeleverd. De derde economie van Latijns-Amerika beleeft momenteel woelige tijden. De stijgende inflatie van meer dan 40%  vreet aan de koopkracht en de ruilhandel tiert weer welig. Het land heeft ook in 2001/2002 zware tijden gekend, maar staat er deze keer volgens het IMF en Argentijnse insiders iets beter voor. Om het Argentijnse huishoudboek weer op orde te krijgen, zijn ook in de toekomst de handel, export, toerisme en buitenlandse investeringen nodig. U gaat als VNO-NCW Midden reizigers die kansen en mogelijkheden verkennen. Dat doet u met een compact en boeiend programma dat, in de goede traditie, nuttig en aangenaam verenigt. Ik zou er graag bij zijn geweest, maar de gezondheid gaat voor.

U bent deze keer in de zeer goede handen van ons ‘Triple M Argentinië team’: Marjolein Smeenk van Rientjes & Partners, Martine Schuijer van VNO-NCW Midden en Marcel Hielkema, waarnemend voorzitter VNO-NCW Midden. Wij wensen u een plezierige en succesvolle reis en verras ons vooral met inspirerende teksten en beelden vanuit Argentinië.

Ron van Gent
directeur VNO-NCW Midden

Zakendoen in Argentinië?
Ga mee op ledenreis met VNO-NCW Midden

Ook dit jaar bieden wij je de mogelijkheid om, samen met medeleden van onze vereniging, een prachtige reis te beleven. Na de zeer interessante reizen naar onder andere Shanghai, Brazilië, Rusland, Dubai, India, IJsland & New York en afgelopen jaar Zuid-Afrika, hebben wij dit jaar gekozen af te reizen naar het indrukwekkende Argentinië! De (leden)reis vindt plaats van 2 tot en met 7 november 2018.

Argentinië is de tweede economie van Zuid-Amerika. Kansrijke sectoren in het land zijn onder meer milieutechnologie, landbouw, voedingsmiddelenindustrie, water, infrastructuur, logistiek en ICT.
Het is een land van uitersten: gletsjers in het noordwesten, subtropische regenwouden in het noordoosten, het uitgestrekte Patagonië in het zuiden en het vulkanische bosgebied dat driekwart van Argentinië bestrijkt. De bruisende hoofdstad Buenos Aires, het ‘Parijs van het zuiden’, biedt verschillende vormen van vertier.

In het zesdaagse programma bezoeken we Buenos Aires en omgeving, waar u kennis maakt met de zakelijke kansen van Argentinië, maar daarnaast ook een indruk krijgt van de Argentijnse cultuur.

Een aantal hoogtepunten van de reis zijn:

  • Bedrijfsbezoek aan MediaMonks
  • Bezoek aan het nieuwe havengebied van Buenos Aires
  • Bezoek op het Argentijnse platteland: de Pampas
  • Fietstocht door Buenos Aires
  • Kennismaken met ondernemers van lokale start-ups en bedrijven.

We organiseren deze reis wederom met Rientjes & Partners.

Voor meer informatie over deze reis, de voorwaarden en de reissom gaat u naar www.vno-ncwmiddenledenreis.nl. Daar is ook het aanmeldingsformulier opgenomen.

U kunt zich nog aanmelden voor deze exclusieve reis naar Argentinië, maar wacht niet lang, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Contact:
Voor meer informatie kun je contact opnemen met VNO-NCW Midden: Martine Schuijer, telnr. 06-10966827 of met Marsha Krosenbrink, telnr. 055-7601618.