foto: Pixabay

Vleesbedrijf Bolscher geeft goede voorbeeld in CO2 reductie

Op 18 oktober, tijdens het Business Festival Twente, heeft Jurgen Oosterwijk van vleesbedrijf Bolscher uit Enschede een workshop gegeven over CO2 reductie en energiemanagement. Bolscher is een van de acht Energie Koplopers Overijssel, die sinds mei 2017 onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen op energiegebied. Een belangrijke succesfactor is dat de deelnemers onderling informatie delen en leren van elkaar.

Jurgen Oosterwijk is voorzitter van de CO2 reductie werkgroep bij Bolscher meer dan vlees. Bolscher meer dan vlees levert al ruim 40 jaar vlees en andere etenswaren aan de horeca en foodservice. Als eco-enthousiasteling geeft Jurgen graag gehoor aan de uitdagende opdracht van de directie om de CO2 uitstoot in 5 jaar te halveren. Tijdens de workshop vertelde Jurgen hoe belangrijk energiemanagement is voor zijn bedrijf. ‘Klanten verwachten niet anders dan dat we hiermee bezig zijn’.

Voordelen energiemanagement

Het Energie Koplopersproject is onderdeel van het programma Nieuwe Energie Overijssel en bedoeld om met een voorhoede gezamenlijk te leren – learning by doing – en met die kennis overige ondernemers verder te helpen. Dit deel van het programma focust op het borgen van energie-efficiëntie in de organisatie als belangrijke stap naar Nieuwe Energie. Deze aanpak is zo succesvol dat deze inmiddels is overgenomen door de provincies Brabant, Gelderland en Drenthe. Jurgen: “In de Energie Koplopersgroep krijg je energie-les. Je kan er zonder voorkennis instappen, gaat bij andere bedrijven kijken en je leert vanzelf hoe je energie moet besparen.” Het blijkt voor veel bedrijven lastig te zijn om energiemaatregelen met een terugverdientijd van 5 of 7 jaar goedgekeurd te krijgen door hun directies. Jurgen roept directies op het goede voorbeeld van Bolscher te volgen, waar wel alle medewerking was van het management. Met mooie resultaten tot gevolg. Bij Bolsscher staat inmiddels zelfs de eerste 800V snellader in Nederland voor hun elektrische trucks.

Nieuwe Energie Overijssel

In het programma Nieuwe Energie Overijssel werken acht kernpartners samen aan een energieneutraal Overijssel in 2050. Alleen door slim samen te werken met krachtige netwerken, kunnen we deze opgave realiseren en omzetten in kansen voor de regio. Het cluster Bedrijven en Industrie is een van de zes clusters in het programma en helpt onder andere grote producenten met een hoog energieverbruik met de ontwikkeling van slim energiemanagement en nieuwe vormen van energie-opwek. Interessant is het om de lessen van deze Koplopers naar de rest van de branche te brengen om samen te kunnen versnellen in de energietransitie. In alle aspecten van het programma dagen we ondernemers continu uit om hun eigen gebouwen en energieverbruik te verduurzamen.

De acht Energie Koplopers Overijssel zijn Ardagh, Auping, Boessenkool, Flevonice, Krehalon, Sportbedrijf Deventer, Verzinkerij Twente en Bolscher.

Bekijk hier de video’s waarin de koplopers zich voorstellen en vertellen waarom ze meedoen met het project en wat ze zelf doen op het gebied van (energie)duurzaamheid.

Contactpersoon Nieuwe Energie Overijssel 

Martin Kloet, MKB-Nederland
Nieuwe Energie Overijssel
cluster Bedrijven & Industrie